TIESĀS
>
Pazīsti tiesu varu!
TĒMAS
11. novembrī, 2022
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Tiesāšanās
TĒMA: Tieslietas
4
4

Tuvplānā kriminālprocess – uzņēmējdarbība un sankcijas

LV portālam: Miķelis Zumbergs, Ekonomisko lietu tiesas priekšsēdētājs; Igors Petrovs, Finanšu nozares asociācijas Sankciju darba grupas vadītājs, “BluOr” bankas valdes loceklis.
Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Raidījuma “Zini savas tiesības” 3. sezonas turpinājumā tuvplānā kriminālprocess – uzņēmējdarbība un sankcijas. Līdz ar Krievijas iebrukumu Ukrainā īpaši nozīmīgas kļuvušas dažāda veida starptautiskās sankcijas, kas vairāk vai mazāk ietekmē arī uzņēmējdarbības vidi. Eiropas Savienība (ES) tās pret Krieviju ir pakāpeniski noteikusi kopš 2014. gada, reaģējot uz Krimas nelikumīgo aneksiju. Dažāda veida sankcijas gan no ES, gan ASV, Lielbritānijas un citām valstīm tika pastiprinātas šīgada martā, pēc tam, kad 24. februārī Krievija sāka nepamatotu militāro agresiju pret Ukrainu. Šajā raidījumā aplūkosim, kādas sankcijas ir noteiktas uzņēmējdarbībā, kāda atbildība ir paredzēta par pārkāpumiem un vai tiesas jau ir izskatījušas krimināllietas par sankciju pārkāpumiem.

Sankcijas jeb ierobežojošie pasākumi ir ārpolitikas instruments. To mērķis ir novērst starptautisko tiesību pārkāpumus vai cita veida rīcību, kas apdraud globālo un reģionālo drošību. Sankcijas ļauj reaģēt uz draudiem starptautiskajai drošībai, neizmantojot militāru spēku. Ar to ieviešanu tiek veicināta demokrātijas, likuma varas un cilvēktiesību ievērošana nolūkā stiprināt starptautisko drošību.

Dažādu veidu sankciju ieviešanu un izpildi Latvijā saskaņā ar Starptautisko un Latvijas Republikas nacionālo sankciju likumu un Ministru kabineta noteikumiem Nr. 468 “Starptautisko un nacionālo sankciju izpildes kārtība” uzrauga atbildīgās valsts institūcijas un kompetentās iestādes.

Uzzini vairāk >>

Raidījuma “Zini savas tiesības” epizodē “Tuvplānā kriminālprocess – uzņēmējdarbība un sankcijas” kopā ar viesiem – Ekonomisko lietu tiesas priekšsēdētāju Miķeli Zumbergu un Finanšu nozares asociācijas Sankciju darba grupas vadītāju, “BluOr” bankas valdes locekli Igoru Petrovu – tiek meklētas atbildes uz šādiem jautājumiem:

  • Kāpēc starptautiskajās tiesībās nosaka sankcijas?
  • Kā sankciju noteikšana ietekmē uzņēmumus? Kas komersantiem ir jāzina, kas – jāievēro?
  • Vai drīkst sadarboties ar uzņēmumu, ja ar šo komersantu saistīta persona, piemēram, patiesā labuma guvējs, ir sankcionēta?
  • Kādi būtu t. s. “sarkanie karogi”, kas brīdinātu uzņēmumus par aizdomīgu darījumu?
  • Cik sankcionēto personu un uzņēmumu īpašumi un aktīvi šobrīd ir iesaldēti?
  • Kā īpašnieks var rīkoties ar iesaldēto īpašumu, aktīviem?
  • Cik ilga ir aktīvu un īpašumu iesaldēšana? Vai ir kāds gala termiņš?
  • Vai un kādos gadījumos sankcionētās personas iesaldētie līdzekļi vai saimnieciskie resursi var tikt atbrīvoti ar kompetentās iestādes atļauju?
  • Vai ir iezīmējusies problēma finanšu darījumos apiet sankcijas?
  • Valsts drošības dienestā sākti vairāki kriminālprocesi. Vai lietas jau ir nonākušas tiesās?
  • Vai bez kriminālatbildības var noteikt kāda cita veida sankcijas?

Raidījumā runāsim arī par līdzekļu iesaldēšanu. Saistībā ar noteiktajām sankcijām pret Krieviju un Baltkrieviju Latvijas finanšu iestādēs oktobra sākumā bija iesaldēti vairāk nekā 84 miljoni eiro. Bija arī uzlikta aizlieguma atzīme 66 nekustamajiem īpašumiem un 84 transportlīdzekļiem, piecos gadījumos Uzņēmumu reģistrs bija konstatējis, ka uzņēmumā ir mēģināts izmainīt patieso labuma guvēju, kurš ir sankcionēta persona.

Galvenās atziņas

  • Sankciju nozīme 

Sankcijas jeb ierobežojošie pasākumi ir ārpolitikas instruments. To mērķis ir novērst starptautisko tiesību pārkāpumus vai cita veida rīcību, kas apdraud globālo un reģionālo drošību. Sankcijas ļauj reaģēt uz draudiem starptautiskajai drošībai, neizmantojot militāru spēku. 

Prakse ir apliecinājusi, ka ekonomiskās sankcijas, tostarp personas vai uzņēmuma finanšu līdzekļu iesaldēšana vai konfiskācija, ir efektīvs līdzeklis, jo tās “sit pa kabatu”.

  • Svarīgi, vai līdzekļiem ir likumīga izcelsme

Ja arī lieta nenonāk līdz apsūdzībai pēc Krimināllikuma 84. panta, izmeklēšanas iestādes turpinās pārbaudīt tos līdzekļus, kurus persona ir ieguvusi. Gadījumā, ja persona nevar pierādīt to likumīgo izcelsmi, līdzekļi var tikt konfiscēti.

Arī, runājot par tiem līdzekļiem, kas šobrīd ir iesaldēti sankciju rezultātā, var gadīties, ka sankcijas kaut kad varbūt tiks noņemtas, taču līdz tam var izrādīties, ka izmeklēšana pierāda, ka šie līdzekļi ir iegūti nelikumīgu darbību rezultātā un tie tiks konfiscēti, pirms persona sagaidīs sankciju atcelšanu.

  • Sankciju ievērošana

Jāatceras, ka sankciju ievērošana ir katras personas, katra uzņēmuma atbildība. Arī sabiedrības interesēs ir ievērot sankcijas. Tā nav biznesa vai peļņas iespēja, tas ir risks, ar kuru visiem ir jārēķinās.

Sankciju ievērošana nozīmē, ka persona neveic darbības, kas ir aizliegtas, piemēram, nepiedāvā noteiktus pakalpojumus, nemēģina nodot finanšu līdzekļus sankcionētai personai. Ievērojot Latvijai saistošās sankcijas un nesadarbojoties ar personu, pret kuru ir noteiktas sankcijas, ikviena persona tieši iesaistās starptautiskās un nacionālās drošības stiprināšanā.

UZZIŅAI

Piecpadsmit raidījumu cikls “Zini savas tiesības” ir Latvijas Reģionu televīzijas (“Re:TV”) projekts, kas tiek īstenots ar Sabiedrības integrācijas fonda piešķirto finansējumu un LV portāla redakcionālo atbalstu*. Projekta uzdevums ir veicināt iedzīvotāju tiesībpratību, iepazīstinot skatītāju ar tiesisko regulējumu dažādās dzīves situācijās, kad to risināšanā ir jāvēršas tiesā.

Raidījumi ir veltīti tādiem jautājumiem kā personas goda un cieņas aizstāvība, aizgādnības nodibināšana, paternitātes noteikšana, darba devēja uzteikuma apstrīdēšana un neizmaksātās darba samaksas piedziņa, soda apmēra noteikšana kriminālprocesā un administratīvā pārkāpuma procesā, sacīkstes princips civilprocesā, pagaidu aizsardzība pret vardarbību, nepilngadīgas personas atbildība, uzņēmējdarbība un sankcijas, patērētāja tiesības internetā, tiesas nolēmuma izpilde u. c.

Plašāk par projektu: “Zini savas tiesības” trešā sezona ir klāt!.

Visu raidījumu arhīvs ir pieejams LV portāla tematiskajā sadaļā #zinisavastiesības, kā arī LV portāla “YouTube” kanālā.

#zinisavastiesības: seko LV portālam un jauno raidījumu ierakstiem arī sociālo tīklu vietnēs Facebook; Twitter un Instagram.

* Raidījuma “Zini savas tiesības!” projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par raidījuma saturu atbild SIA “Vidzemes televīzija”. #SIF_MAF2022

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI