SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
21. janvārī, 2023
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Izglītība
3
3

Specializētas studiju iespējas cīņai ar naudas atmazgāšanu

Stājas spēkā 21.01.2023.
Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pirmajā kārtā tiks īstenots viens projekts, un finansējuma saņēmējs būs Rīgas Tehniskā universitāte (RTU), tai skaitā tās struktūrvienība – Rīgas Biznesa skola –, kurai ir atbilstoša kapacitāte un starptautiska pieredze.

FOTO: Freepik.

Lai izveidotu vismaz sešus specializētos studiju moduļus noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas un finanšu tehnoloģiju jomā bakalaura un maģistra studiju programmās, no Eiropas Savienības (ES) Atveseļošanas fonda līdzekļiem tiks piešķirti 1,5 miljoni eiro.

To paredz Ministru kabineta noteikumi, kas stājas spēkā 21. janvārī.1 Regulējuma mērķis ir stiprināt noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas un finanšu tehnoloģiju zināšanu kapacitāti Latvijā, kas veicinātu finanšu nozares un saistīto nozaru drošu un kvalitatīvu attīstību, norādīts noteikumu projekta anotācijā.

Veicot studiju programmu izpēti augstākajā izglītībā, secināts, ka patlaban augstskolu programmu un studiju satura piedāvājums nenodrošina mūsdienu tehnoloģiskajām prasībām atbilstošu informācijas tehnoloģiju speciālistu sagatavošanu ar padziļinātām zināšanām noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas un finanšu tehnoloģiju jomā.

Kaut arī šobrīd Latvijas augstskolas piedāvā konkurētspējīgas studiju programmas finanšu un ekonomiskās drošības jomā, tām pietrūkst spēcīgas IT komponentes, lai absolventi spētu apmierināt tās prasības, kuras izvirza starptautiskie finanšu jomas uzņēmumi.

Plašāk par tēmu >>

Lai stiprinātu zināšanas noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas un finanšu tehnoloģiju jomā, pirmajā kārtā investīcijas ir paredzētas specializētu studiju moduļu izstrādei un īstenošanai, akadēmiskā personāla kompetences paaugstināšanai un pētniecības aktivitāšu veikšanai, šo uzdevumu izpildei piesaistot augsta līmeņa pētniekus un akadēmisko personālu ar pieredzi vadošajās pasaules augstskolās, norāda noteikumu izstrādātāji – Izglītības un zinātnes ministrija (IZM).

Atbalsts tiks sniegts granta veidā, un tam tiks novirzīts Atveseļošanas fonda finansējums 1 495 000 eiro apmērā.2

Pirmajā kārtā tiks īstenots viens projekts, un finansējuma saņēmējs būs Rīgas Tehniskā universitāte (RTU), tai skaitā tās struktūrvienība – Rīgas Biznesa skola –, kurai ir atbilstoša kapacitāte un starptautiska pieredze, lai uz Finanšu kompetences centra bāzes īstenotu investīcijas pirmās kārtas projektu, norādīts anotācijā.

Paredzēts, ka tiks izstrādāti vismaz seši specializētie studiju moduļi noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas un finanšu tehnoloģiju jomā bakalaura un maģistra studiju programmās, kurus līdz 2026. gada 30. jūnijam būs apguvuši vismaz 150 studējošie.

Plānots, ka līdz 2024. gada 31. decembrim noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas un finanšu tehnoloģiju jomā tiks sagatavoti vismaz 20 pasniedzēji no akadēmiskā personāla.

Noteikts, ka līdz 2026. gada 30. jūnijam jāizstrādā vismaz trīs gadskārtējie kompleksi analītiskie pētījumi par Latvijas finanšu nozares konkurētspēju un attīstības iespējām starptautiskā kontekstā, kā arī vismaz seši specializētie ekspertīzes pētījumi, kas veicina pierādījumos, datu analīzē un starptautiski salīdzinošā praksē balstītu nozares un nozares politikas vai tiesiskā regulējuma izstrādi.

Visa projekta īstenošanas laikā – līdz 2026. gada 30. jūnijam – jāpublicē vismaz četras zinātniskās publikācijas.

Pētījumu veikšana sniegs iespējas apkopot pasaules praksi, pielāgot to reģiona vajadzībām, kā arī veikt neatkarīgu finanšu sistēmas analīzi un modelēšanu. Iegūtie secinājumi un dati ir nozīmīgi finanšu nozares politikas plānošanai, normatīvo aktu izstrādei, kā arī Latvijas finanšu nozares drošai un kvalitatīvai attīstībai, norāda IZM.

1 Ministru kabineta noteikumi Nr. 18 “Latvijas Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna 5.2. reformu un investīciju virziena “Augstskolu pārvaldības modeļa maiņas nodrošināšana” 5.2.1.r. reformas “Augstākās izglītības un zinātnes izcilības un pārvaldības reforma” 5.2.1.1.i. investīcijas “Pētniecības, attīstības un konsolidācijas granti” pirmās kārtas “Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas grants” īstenošanas noteikumi”.

2 Atveseļošanas fonda plāna 5. komponentes “Ekonomikas transformācija un produktivitātes reforma” 5.2.1. reformas “Augstākās izglītības un zinātnes izcilības un pārvaldības reforma” mērķis ir augstskolu pārvaldības modeļa maiņas nodrošināšana, kas paredz veikt augstskolu strukturālās pārmaiņas, lai veicinātu izcilību un augstākās izglītības un zinātnes kvalitātes un resursu ieguldījumu efektivitāti un starptautisko konkurētspēju, tostarp integrāciju starptautiskajos augstākās izglītības un pētniecības tīklos. Viens no Atveseļošanas fonda plānā paredzētajiem investīcijas “Pētniecības, attīstības un konsolidācijas granti” virzieniem, kas vērsts uz augstskolu konsolidācijas un pārvaldības izmaiņu ieviešanu izcilībai, ilgtspējai un reģionālajai izaugsmei, paredz moduļu izveidi apmācībai par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI