SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
01. oktobrī, 2022
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Labklājība
8
8

Likumā noteikti papildu pasākumi energoresursu cenu pieauguma kompensācijai mājsaimniecībām un uzņēmējiem

Stājas spēkā 01.10.2022.
Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Visām mājsaimniecībām pirmās 100 patērētās kilovatstundas (kWh) tiks nodrošinātas par fiksētu tarifu.

FOTO: Freepik.

Energoresursu cenu straujā pieauguma dēļ mājsaimniecībām un uzņēmējiem jau paredzētais atbalsts, lai mazinātu pārmērīgos izdevumus šajā apkures sezonā, ir papildināts ar vairākiem jauniem pasākumiem.

Tie iekļauti Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likuma kārtējos grozījumos, kas stāsies spēkā sestdien, 1. oktobrī.

Ekonomikas ministrija (EM), kas gatavojusi šos likuma grozījumus, norāda, ka no jaunajiem energoresursu cenu mazinošajiem pasākumiem šai apkures sezonai trīs pasākumi attiecināmi uz mājsaimniecībām un viens – uz juridiskajām personām.

Pirmajām 100 kilovatstundām – fiksēta cena

Likumā ar grozījumiem noteikts: “Mājsaimniecības lietotājam piemēro maksas samazinājumu par katrā mēnesī patērētajām pirmajām 100 kilovatstundām, ko nosaka kā starpību starp vidējo maksu par patērēto elektroenerģiju par vienu kilovatstundu bez PVN norēķinu mēnesī, neietverot maksu par sistēmas pakalpojumiem un citos normatīvajos aktos noteiktos maksājumus, un 0,160 eiro par vienu kilovatstundu bez PVN.”

EM norāda – elektroenerģijas cenas pieauguma kompensēšanai visām mājsaimniecībām pirmajām 100 kWh ik mēnesi tiks piemērota fiksēta maksa 160 eiro/MWh, un valsts kompensēs atlikušo starpību līdz tirgus cenai. Savukārt par elektroenerģijas patēriņu virs 100 kWh mājsaimniecība maksās atbilstoši elektroenerģijas tirdzniecības līgumā noteiktajai cenai (ja mājsaimniecības lietotāja elektroenerģijas cena atbilstoši līgumam ir mazāka par 160 eiro/MWh, lietotājs par elektroenerģiju norēķināsies atbilstoši līguma cenai un kompensācija netiks piemērota).

Ja mājsaimniecības lietotāja elektroenerģijas patēriņš pārsniegs 500 kWh/mēnesī, tad mājsaimniecības lietotājs papildus saņems arī to atbalstu, kas pienākas, izmantojot elektroenerģiju apkurē (50% no cenas, kas pārsniedz 0,160 eiro/kWh, bet ne vairāk kā 0,100 eiro/kWh).

Atbalsts mājsaimniecībām tiks piešķirts automātiski, kompensāciju pārskaitot elektroenerģijas tirgotājiem. Fiksēto maksu par pirmajām 100 kWh mājsaimniecībai piemēros no šīgada 1. oktobra līdz 2023. gada 30. aprīlim.

Diferencēts atbalsts centralizētās siltumapgādes izdevumiem

Jaunums likumā ir arī tas, ka mājsaimniecībām diferencēs centralizētās siltumapgādes atbalstu. Ja siltumenerģijas tarifs nepārsniedz 150 eiro par vienu megavatstundu, valsts kompensēs 50% no centralizētās siltumapgādes izmaksu pieauguma. Ja siltumenerģijas tarifs pārsniedz 150 eiro/MWh, tad izmaksu pieaugumu (daļai, kas pārsniedz 150 eiro par MWh) kompensēs 90% apmērā.

Atbalsts mājsaimniecībām tiks piešķirts automātiski. Atbalsta periods ir no šīgada 1. oktobra līdz 2023. gada 30. aprīlim.

Ekonomikas ministrijas piemērs

Ja siltumenerģijas tarifs būs 340 eiro par MWh, tad:

  • 340 - 150 = 190; 190 x 0,9 = 171 eiro/MWh kompensēs valsts (90% kompensācija virs 150 eiro/MWh);

  • 150 - 68 = 82; 82 x 0,5 = 41 eiro/MWh kompensēs valsts (50% kompensācija no 68 līdz 150 eiro/MWh);

  • 171 + 41 = 212 eiro/MWh ir kopējā valsts kompensācija, ja tarifa likme būs 340 eiro/MWh. Galalietotājs rezultātā maksās tarifu 340 - 212 = 128 eiro/MWh. Tādējādi šī konkrētā piemēra gadījumā kopumā galalietotājam faktiski būs kompensēti 62% no kopējā siltumapgādes rēķina.

Kompensācija izdevumiem par patērēto gāzi

Mājsaimniecībām noteikts vienots dabasgāzes cenas slieksnis – 108,7 eiro/MWh. Starpību starp tirgus cenu un 108,7 eiro/MWh kompensēs valsts.

Atbalsts mājsaimniecībām tiks piešķirts automātiski, kompensāciju pārskaitot dabasgāzes tirgotājiem. Atbalsta periods – no šīgada 1. oktobra līdz 2023. gada 30. aprīlim.

Ja mājsaimniecība dabasgāzi izmanto apkures nodrošināšanā un tās patēriņš pārsniegs 221 kWh/mēnesī, tad mājsaimniecības lietotājs papildus saņems arī to atbalstu, kas pienākas, izmantojot dabasgāzi apkurē (30 eiro/MWh), informē EM.

Atbalsts juridiskajām personām

Visiem juridiskajiem lietotājiem, t. sk. uzņēmējiem, valsts un pašvaldību iestādēm, izglītības iestādēm, slimnīcām u. c., valsts kompensēs elektroenerģijas izmaksu pieaugumu 50% apmērā virs elektroenerģijas cenas 160 eiro/MWh.

Atbalsts juridiskajiem lietotājiem tiks piešķirts automātiski, kompensāciju pārskaitot elektroenerģijas tirgotājiem. Atbalsta periods – no šīgada 1. oktobra līdz 2023. gada 31. martam.

Ar grozījumiem likumā iekļauta norma, ka valsts un pašvaldību iestādes un kapitālsabiedrības iepirkumam par kurināmā piegādi enerģijas ražošanai no 2022. gada 1. oktobra līdz 2023. gada 30. aprīlim var nepiemērot Publisko iepirkumu likumu, ja līguma darbības termiņš nepārsniegs sešus mēnešus. Ņemot vērā strauji mainīgo energoresursu cenu, iepirkuma procedūru ilgums un sarežģītība apgrūtina kurināmā operatīvu un savlaicīgu iegādi, normas pamatojumu paskaidro EM.

Pašvaldībā ar iesniegumu kompensēt granulu, brikešu, malkas iegādes tēriņus var vērsties arī tiesiskais valdītājs

Lai saņemtu daļēju izdevumu kompensāciju, ja apkurei izmanto elektroenerģiju, koksnes granulas, koksnes briketes un malku, ar iesniegumu jāvēršas pašvaldībā.

Ar jaunajiem grozījumiem likumā ir papildināta un precizēta 7.1 pantā jau iepriekš noteiktā atbalsta saņemšana.

Iepriekšējais uzskaitījums, ka iesniegumu šī atbalsta saņemšanai pašvaldībā ir tiesīgs iesniegt mājokļa īpašnieks, kopīpašnieks vai īrnieks, papildināts ar vēl vienu – tiesisko valdītāju.

Vēl viens papildinājums noteic, ka atbalstu mājsaimniecībai var ne tikai pārskaitīt uz iesniegumā norādīto personas konta numuru kredītiestādē vai pasta norēķinu sistēmā, bet arī izmaksāt skaidrā naudā. Saistībā ar to pārejas noteikumi paredz: “Šī likuma 7.1 pantā noteikto atbalstu mājsaimniecībai, kam atbilstoši 7.1 panta astotajā daļā noteiktajam tiek pieprasītas skaidras naudas izmaksas, varēs saņemt, sākot no 2022. gada 1. novembra.”

Jaunais atbalsts papildina iepriekš noteikto

EM Sabiedrisko attiecību nodaļa norāda, ka jau iepriekš apstiprināti vairāki atbalsta instrumenti energoresursu cenu pieauguma kompensēšanai, tostarp mājsaimniecībām, kuras apkurē izmanto elektroenerģiju, dabasgāzi, koksnes briketes, koksnes granulas un malku, kā arī centralizētās siltumapgādes pakalpojumu. Papildu informācija par šiem atbalsta pasākumiem, kā arī vadlīnijas par energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma atbalsta pasākumu realizāciju pašvaldībās publicētas Ekonomikas ministrijas tīmekļvietnē.

Vēl viens iepriekšējais lēmums ir par elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes (OIK) atcelšanu visiem lietotājiem.

No šīgada 1. oktobra līdz 2023. gada 30. aprīlim juridiskajām personām pilnībā tiks kompensēta elektroenerģijas sistēmas pakalpojuma maksa, t. i., visu sistēmas operatoru sadales un pārvades tarifa izmaksas (ieskaitot pievienotās vērtības nodokli), izņemot valsts un pašvaldību iestādes un tās juridiskās personas, kurām tiek piemērots mājsaimniecību tarifs (piemēram, namu apsaimniekotājiem).

Atsevišķa atbalsta programma ir paredzēta energoietilpīgiem apstrādes rūpniecības komersantiem, kompensējot energoresursu cenu pieaugumu granta (dāvinājuma) veidā par periodu no 2022. gada 1. februāra līdz 2022. gada 31. decembrim. 

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI