SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
22. oktobrī, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Labklājība
5
5

Atbalsts elektroenerģijas cenu pieauguma kompensācijai rēķinos būs novembrī vai decembrī

Stājas spēkā 22.10.2022.
Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Elektrības maksas samazinājumu tirgotājam ir tiesības atspoguļot rēķinos par patērēto elektroenerģiju, kas izsniegti 2022. gada decembrī, rēķinos ietverot atbilstošo maksas samazinājumu par oktobri un novembri.

FOTO: Freepik.

Energoresursu cenu pieauguma daļējai kompensācijai mājsaimniecībām ir paredzēts arī atbalsts elektroenerģijai ar fiksētu 16 eiro cenu par pirmajām 100 kilovatstundām. Atbalsts paredzēts no oktobra, līdz ar to tas būs piemērots novembrī saņemtajos rēķinos. Atsevišķos gadījumos atbalsts varētu tikt piemērots decembra rēķinos.

Šāda situācija tiek regulēta Ministru kabineta 2014. gada 21. janvāra noteikumu Nr. 50 “Elektroenerģijas tirdzniecības un lietošanas noteikumi” grozījumos, kas nosaka kārtību, kādā elektroenerģijas tirgotājs piemēro maksas samazinājumu elektroenerģijas lietotājiem un saņem valsts kompensāciju. Grozījumi stājas spēkā sestdien, 22. oktobrī.

Ekonomikas ministrija (EM) informē, ka atbalstu par elektroenerģijas izmaksām no šīgada 1. oktobra līdz 2023. gada 30. aprīlim mājsaimniecības saņems automātiski, – elektroenerģijas tirgotāji to piemēros rēķinos par iepriekšējā mēnesī patērēto elektroenerģiju. Ar grozījumiem MK noteikumos noteikts pārejas periods tirgotājiem, lai tie nepieciešamības gadījumā pielāgotu savu IT sistēmu, kas ļautu efektīvi piemērot saviem galalietotājiem maksas samazinājumu.

Līdz ar to atbalstu par oktobri un novembri tirgotājs nepieciešamības gadījumā ir tiesīgs piemērot decembra rēķinā, savukārt pēc tam – katru mēnesi par iepriekšējā mēnesī patērēto elektroenerģiju. Ja tirgotājam pārejas mehānisms nav nepieciešams, maksas samazinājums ir iekļaujams, sākot ar novembra rēķiniem.

Noteikumos arī paredzēts, ka, izmantojot pārejas mehānismu, tirgotāja novembrī izsniegtajos rēķinos par oktobri ir jāatspoguļo informācija, ka atbalsts par oktobri tiks piemērots decembra rēķinā.

Noteikumi papildināti, nosakot, kādā gadījumā valsts kompensācija tirgotājam netiek piemērota, – ja lietotāja elektroenerģijas tirdzniecības līgumā noteiktā maksa par vienu kilovatstundu ir mazāka nekā valsts kompensācijai noteiktais maksas samazinājuma slieksnis, lietotājs norēķinās atbilstoši cenai, kas noteikta elektroenerģijas tirdzniecības līgumā. Piemēram, ja mājsaimniecības lietotāja elektroenerģijas līguma cena ir 0,150 eiro/kWh, tad lietotājs par visu mēnesī patērēto elektroenerģiju norēķinās atbilstoši šai līguma cenai un maksas samazinājuma piemērošana nav attiecināma, paskaidrots noteikumu grozījumu anotācijā.

MK noteikumu grozījumos vēl paredzēts, ka lietotājam ir jāsaņem atbalsts maksas samazinājuma veidā arī gadījumos, kad viņš par elektroenerģiju norēķinās ar izlīdzināto maksājumu, kā arī, neatkarīgi no elektroenerģijas tirdzniecības pakalpojuma veida, maksas samazinājums lietotājiem jāaprēķina, izmantojot vidējo svērto maksu par patērēto elektroenerģiju.

Vienlaikus noteikumos atrunāta kārtība, kādā mājsaimniecību lietotāji var saņemt maksas samazinājumu tajos gadījumos, kad apsaimniekotājs ir noslēdzis vienu elektroenerģijas tirdzniecības līgumu ar tirgotāju par visu daudzdzīvokļu māju, ņemot vērā, ka visai mājai ir viens elektroenerģijas pieslēgums. Līdz ar to apsaimniekotājam ir jāiesniedz apliecinājums tirgotājam par šādu situāciju un turpmāk katru mēnesi jāinformē, cik daudz mājsaimniecību lietotāju apsaimniekotājs apkalpo un kāds ir katras mājsaimniecības patēriņš iepriekšējā mēnesī.

Valsts kompensācijas saņemšanai par mājsaimniecībām piemēroto maksas samazinājumu elektroenerģijas tirgotājiem līdz katra mēneša 20. datumam būs jāiesniedz kompensācijas aprēķins Būvniecības valsts kontroles birojā.

LV portālā jau iepriekš ir skaidrots, ka elektroenerģijas cenu pieauguma kompensēšanai visām mājsaimniecībām pirmajām 100 kWh katru mēnesi tiks piemērota fiksēta maksa (t. s. “cenu griesti”) 0,160 eiro/kWh un valsts kompensēs starpību līdz tirgus cenai. Atbalsta piemērošanu nodrošina elektroenerģijas tirgotājs.

Atbalsts paredzēts arī mājsaimniecībām, kuras lieto elektroenerģiju apkurei, un, ja patēriņš pārsniegs 500 kWh/mēnesī, tad mājsaimniecības lietotājs papildus saņems arī to atbalstu, kas pienākas, izmantojot elektroenerģiju apkurē, – 50% no cenas, kas pārsniedz 0,160 eiro/kWh, bet ne vairāk kā 0,100 eiro/kWh. Atbalsts būs jāpieprasa pašvaldībā.

Atbalsta kopums ir noteikts Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI