SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
05. aprīlī, 2020
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Labklājība
16
16

Kā turpinās maksāt vecāku pabalstu ārkārtējā situācijā

Stājas spēkā 05.04.2020.
Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ja vecāku pabalsta izmaksas laiks ir beidzies un būtu jāatgriežas savā darba vietā, taču ārkārtējās situācijas dēļ darba un ienākumu vairs nav, vecākam ir tiesības saņemt pabalstu arī turpmāk – līdz būs beigusies ārkārtējā situācija.

Freepik

Vecāku pabalsta saņēmēji varēs pieprasīt turpināt šī pabalsta izmaksu pēc bērna viena vai pusotra gada vecuma sasniegšanas, ja pabalsta izmaksas beidzas tagad, ārkārtējās situācijas laikā, un vecākam nav iespējas atgriezties darbā vai gūt ienākumus no saimnieciskās darbības.

īsumā
  • Vecāku pabalsta izmaksas turpinājumu ārkārtējās situācijas laikā var pieprasīt, kad bērns sasniedz viena gada vai pusotra gada vecumu. Tas ir laiks, līdz kuram bija piešķirts vecāku pabalsts.
  • Tiesības uz vecāku pabalsta izmaksas turpinājumu ir darba ņēmējam vai pašnodarbinātajam, kurš negūst ienākumus.                            
  • Vecāku pabalsta izmaksas pagarinājumu nepiešķir, ja piešķirts dīkstāves pabalsts.
  • Vecāku pabalsta apmēram, to turpinot saņemt pēc sākotnēji izvēlētā saņemšanas ilguma, ir noteikti “griesti” – 700 eiro mēnesī.

Saeima ceturtdien, 3. aprīlī, ārkārtas sēdē pieņēma grozījumus likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”, ieviešot jaunus vecāku pabalsta piešķiršanas nosacījumus saistībā ar Covid-19 izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā.

Likuma grozījumi stājas spēkā svētdien, 5. aprīlī.

Likumā jauni nosacījumi iekļauti, papildinot pārejas noteikumus ar 43. un 44. punktu.

Vecāku pabalsta izmaksas turpināšana

Ja darba ņēmējs vai pašnodarbinātais – vecāku pabalsta saņēmējs – ārkārtējās situācijas radīto apstākļu dēļ nevar atgriezties darbā, jo darba devējs nenodarbina darbinieku vai iestājusies dīkstāve, vai persona nevar gūt ienākumu no saimnieciskās darbības, vecāku pabalsta turpinājumu pēc bērna gada vai pusotra gada vecuma izmaksās par periodu no 2020. gada 12. marta līdz brīdim, kad persona sāks gūt ienākumus kā darba ņēmējs vai pašnodarbinātais, bet ne ilgāk kā līdz ārkārtējās situācijas beigām, likuma grozījumus paskaidro Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras speciālisti.

Vecāku pabalsta izmaksas turpinājumu piešķir ar nākamo dienu, kad beidzies piešķirtā vecāku pabalsta izmaksas periods (datums, līdz kuram bija piešķirts pabalsts).

Pabalsta turpinājums tiek izmaksāts iepriekš piešķirtā vecāku pabalsta apmērā, bet ne vairāk kā 700 eiro mēnesī.

Ja vecāku pabalsta izmaksas turpinājuma saņēmējs valstī noteiktās ārkārtējās situācijas laikā sāk strādāt un gūt ienākumus, izmaksas turpinājumu izbeidz.

Pabalsta izmaksas turpinājums ir izbeidzams arī tad, ja šī izmaksas turpinājuma saņemšanas laikā persona atbrīvojas no darba vai zaudē pašnodarbinātā statusu.

Par vecāku pabalsta turpinājuma izmaksas periodu netiek veiktas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas.

Tas nozīmē – vecāks, kurš krīzes apstākļu dēļ vēlas saņemt vecāku pabalsta turpinājumu, šajā laikā netiek sociāli apdrošināts.

Kādos gadījumos pabalsta turpinājuma nebūs

Mēnesī vecāku pabalstu saņem gandrīz 22 tūkstoši personu. Aptuveni 1,5 tūkstošiem mēnesī beidzas tiesības uz pabalstu, informēja Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras preses sekretāre Iveta Daine.

Ne visiem vecāku pabalsta saņēmējiem būs nosakāmas tiesības saņemt pabalsta turpinājumu, ja tagad, ārkārtējās situācijas laikā, beidzas tā izmaksas periods.

Vecāku pabalsta turpinājumu neizmaksā, ja persona veic saimniecisko darbību un gūst ienākumus vai personai ir piešķirts dīkstāves pabalsts.

Arī tiem vecāku pabalsta saņēmējiem, kuri pabalsta saņemšanas laikā ir zaudējuši darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statusu un turpinājuši saņemt vecāku pabalstu piešķirtajā apmērā, nav tiesību uz vecāku pabalsta turpinājumu pēc tam, kad beidzas piešķirtā vecāku pabalsta izmaksas termiņš, norāda VSAA.

Situācijas, kad tiek pārtrauktas darba tiesiskās attiecības vecāku pabalsta saņemšanas laikā, var būt dažādas, piemēram, darba līgums ir noslēgts uz noteiktu laiku (Darba likuma 113. pants paredz, ka uz noteiktu laiku noslēgts darba līgums izbeidzas noteiktajā termiņā) vai pats cilvēks kaut kādu iemeslu dēļ vēlas pārtraukt darba attiecības.

Taču jau piešķirto pabalstu vecāks var saņemt līdz izvēlētā perioda beigām (bērna viena vai pusotra gada vecumam), lai gan vairs nav darba ņēmējs. Viena no tādām situācijām izklāstīta LV portāla e-konsultācijā “Pēc darba attiecību pārtraukšanas vecāku pabalstu turpina maksāt”.

Pabalsta turpinājums jāprasa iesniegumā VSAA

Lai saņemtu vecāku pabalsta turpinājumu, personai ir jāvēršas VSAA ar iesniegumu. Pieprasīt pabalsta turpinājumu var elektroniski portālā www.latvija.lv, izvēloties e-pakalpojumu  “Iesniegums iestādei” un pievienojot veidlapu “Iesniegums vecāku pabalsta izmaksas turpinājumam ārkārtas situācijas laikā”.

Iesniegumus VSAA var nosūtīt arī pa pastu, adresējot jebkurai VSAA nodaļai, vai darba laikā no plkst. 8.30 līdz 17.00 atstāt nodaļās izvietotajās pasta kastītēs.

Vecāku pabalsta izvēles periods un apmērs

Tiesības saņemt vecāku pabalstu ir sociāli apdrošinātai personai (darba ņēmējam vai pašnodarbinātajam, kurš ir veicis valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas).

Tiesības uz vecāku pabalstu ir vienam no jaundzimušā mazuļa vecākiem; vienam no adoptētājiem, kura aprūpē un uzraudzībā pirms adopcijas apstiprināšanas tiesā ar bāriņtiesas lēmumu nodots adoptējamais bērns; audžuģimenes loceklim, kurš noslēdzis līgumu ar pašvaldību; aizbildnim vai citai personai, kura saskaņā ar bāriņtiesas lēmumu bērnu faktiski kopj un audzina. To nosaka likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 10.4 pants.

Vecāki var izvēlēties pabalsta saņemšanas ilgumu. No tā atkarīgs pabalsta apmērs. Ja pabalstu vēlas saņemt:

  • līdz bērna 1 gada vecuma sasniegšanai – tā apmērs ir 60% no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas; 
  • līdz bērna pusotra gada vecumam – pabalsta apmērs ir 43,75% no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Šādā apmērā vecāku pabalsts tiek maksāts, ja pabalsta saņēmējs atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā. Ja strādā vai gūst ienākumus kā pašnodarbinātais – izmaksā 30% no piešķirtā pabalsta.

Vecāki var mainīt pabalsta saņēmēju, kādu laiku to saņem bērna mamma, kādu laiku – tēvs. Taču vecāku pabalsta izmaksas periodu (līdz bērna 1 gada vecumam vai līdz bērna pusotra gada vecumam), ja ir izdarīta šī izvēle, nevar mainīt.

Labs saturs
16
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI