SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
18. decembrī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Labklājība
4
4

Vecāku pabalsta turpinājumu maksās arī jaunajā ārkārtējā situācijā

Stājas spēkā 18.12.2020.
Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ņemot vērā no 9. novembra Covid-19 dēļ izsludināto ārkārtējo situāciju, ir atjaunots iepriekšējā ārkārtējās situācijas laikā ieviestais atbalsta veids sociāli apdrošinātajām personām, proti, ja šajā laikā beidzas vecāku pabalsta izmaksa, bet darbā nav iespējams atgriezties, līdz 2021. gada 11. janvārim varēs saņemt vecāku pabalsta turpinājumu.

FOTO: Freepik

Vecāki, kuriem pabalsta izmaksa beidzas pašreiz valstī Covid-19 dēļ izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā – no šā gada 9. novembra līdz nākamā gada 11. janvārim –, šo pabalstu varēs turpināt saņemt līdz ārkārtējās situācijas beigām, ja viņi nevar atgriezties darbā vai negūst ienākumus no saimnieciskās darbības.

Pabalsta turpinājumu paredz Saeimā ceturtdien, 10. decembrī, pieņemtie grozījumi likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”. Grozījumi stājas spēkā piektdien, 18. decembrī.

Šāda mazuļu vecākiem pretimnākoša norma likumā darbojās jau iepriekšējā ārkārtējā situācijā – pavasarī.

Pašreiz ārkārtējā situācija ir noteikta gadumijas periodam – no šā gada 9. novembra līdz nākamā gada 11. janvārim –, līdz ar to pabalsta turpinājumu varēs saņemt līdz 2021. gada 11. janvārim.

Likumā noteiktās tiesības saņemt pabalsta turpinājumu paredz, ka personai, kurai piešķirtā vecāku pabalsta periods beidzas laikā, kad sakarā ar Covid-19 izsludināta ārkārtējā situācija, un kura ārkārtējās situācijas apstākļu dēļ nevar atgriezties darbā, jo darba devējs nenodarbina darbinieku vai iestājusies dīkstāve, vai kura nevar gūt ienākumus no saimnieciskās darbības, var pieprasīt piešķirtā vecāku pabalsta turpinājuma izmaksu pēc tam, kad bērns sasniedzis viena gada vai pusotra gada vecumu.

Vecāku pabalsta turpinājumu var izmaksāt par periodu no 2020. gada 9. novembra līdz dienai, kad persona sāk gūt ienākumus kā darba ņēmējs vai pašnodarbinātais, bet ne ilgāk kā līdz 9. novembrī izsludinātās ārkārtējās situācijas beigām.

Vecāku pabalsta turpinājums tiek izmaksāts iepriekš piešķirtā vecāku pabalsta apmērā, bet ne vairāk kā 700 eiro mēnesī.

Vecāku pabalsta turpinājumu neizmaksā, ja persona sāk gūt ienākumus kā darba ņēmējs vai pašnodarbinātais vai tai ir piešķirts dīkstāves pabalsts.

Vecāku pabalsta turpinājuma periodā par personām netiek veiktas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas. Tas nozīmē – šī pabalsta izmaksas periodā personas nav sociāli apdrošinātas.

Arī vecāku pabalsta turpinājumu izmaksās Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA). VSAA informācijā par pabalstu norādīts: lai pabalstu saņemtu, ir jāvēršas VSAA ar iesniegumu. To var izdarīt:

Uzziņa: Vecāku pabalsta izvēles periods un apmērs

Tiesības saņemt vecāku pabalstu ir sociāli apdrošinātai personai (darba ņēmējam vai pašnodarbinātajam, kurš ir veicis valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas).

Tiesības uz vecāku pabalstu ir vienam no jaundzimušā mazuļa vecākiem; vienam no adoptētājiem, kura aprūpē un uzraudzībā pirms adopcijas apstiprināšanas tiesā ar bāriņtiesas lēmumu nodots adoptējamais bērns; audžuģimenes loceklim, kurš noslēdzis līgumu ar pašvaldību; aizbildnim vai citai personai, kura saskaņā ar bāriņtiesas lēmumu bērnu faktiski kopj un audzina. To nosaka likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 10.4 pants.

Vecāki var izvēlēties pabalsta saņemšanas ilgumu. No tā atkarīgs pabalsta apmērs. Ja pabalstu vēlas saņemt:

  • līdz bērna 1 gada vecuma sasniegšanai – tā apmērs ir 60% no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas;
  • līdz bērna pusotra gada vecumam – pabalsta apmērs ir 43,75% no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.
Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI