E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17422
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Pēc darba attiecību pārtraukšanas vecāku pabalstu turpina maksāt

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. jūlijā, 2019
Diāna

Labdien! Biju bērnu kopšanas atvalinājumā, bet pārtraucu darba attiecības, līdz ar to ir pārtraukts arī bērna kopšanas atvaļinājums. Kas jādara, lai nepazaudētu vecāku pabalstu? Vai obligāti jāiet uz NVA iegūt bezdarbnieka statusu? Ar bērnu mājās jābūt līdz janvārim.

A
atbild:
11. jūlijā, 2019
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Aiva Zīrāka, Pabalstu metodiskās vadības daļas vadītāja

Pēc darba tiesisko attiecību pārtraukšanas tiek turpināta vecāku pabalsta izmaksa piešķirtajā apmērā.

Saskaņā ar likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 10.7 pantu vecāku pabalsta izmaksu pārtrauc uz laiku, kamēr persona saņem bezdarbnieka pabalstu. Tas nozīmē, ka abus pabalstus vienlaikus saņemt nevar.

Ja darba tiesiskās attiecības tiek pārtrauktas laikā, kad vēl tiek saņemts vecāku pabalsts, ir iespējams izvēlēties – saņemt bezdarbnieka pabalstu uzreiz pēc darba tiesisko attiecību pārtraukšanas (tādā gadījumā tiks pārtraukta vecāku pabalsta izmaksa) vai arī turpināt saņemt vecāku pabalstu līdz izvēlētajam bērna kopšanas termiņam, uz kādu ir piešķirts vecāku pabalsts (līdz bērna 1 gada vai 1,5 gada vecumam), un pēc tam pieprasīt bezdarbnieka pabalstu.

Vienlaikus darām zināmu, ka likums “Par valsts sociālo apdrošināšanu” paredz: persona, kura kopj bērnu vecumā līdz pusotram gadam un saņem bērna kopšanas pabalstu, un persona, kura saņem vecāku pabalstu, no valsts budžeta līdzekļiem tiek apdrošinātas bezdarba gadījumam, invaliditātei un pensijai. Tas nozīmē, ka laikā, kad turpināt saņemt vecāku pabalstu, Jūs tiekat apdrošināta bezdarba gadījumam un, iegūstot bezdarbnieka statusu, kā arī pieprasot pabalstu pēc tam, kad beigusies vecāku pabalsta izmaksa, šis periods dos tiesības saņemt bezdarbnieka pabalstu.

Ja vēlaties iegūt detalizētāku informāciju savā konkrētajā lietā, iesakām saziņai lietot Valsts sociālās apdrošināšanas  aģentūras informējošos kanālus: rakstot uz e-pasta adresi konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz tālruņa numuru 64507020.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 243 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas