SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
12. februārī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Finanses
2
2

Sankciju riska pārvaldīšanai finanšu sektorā ievieš vienotas prasības

Stājas spēkā 12.02.2019.
Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Leonhard Foeger, REUTERS

Otrdien, 12. februārī, stājas spēkā Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) apstiprinātie jaunie “Sankciju riska pārvaldīšanas normatīvie noteikumi”, kuri finanšu un kapitāla tirgus dalībniekiem nosaka vienotas prasības sankciju riska pārvaldīšanā.

Kā norādīts “Sankciju riska pārvaldīšanas normatīvo noteikumu” 1. punktā, noteikumi attiecas uz kredītiestādēm, maksājumu un elektroniskās naudas iestādēm, privātajiem pensiju fondiem, ieguldījumu brokeru sabiedrībām, ieguldījumu pārvaldes sabiedrībām, alternatīvo ieguldījumu fondu pārvaldniekiem, apdrošināšanas sabiedrībām, ciktāl tās veic dzīvības apdrošināšanas vai citas ar līdzekļu uzkrāšanu saistītas apdrošināšanas darbības, apdrošināšanas starpniekiem, ciktāl tie sniedz dzīvības apdrošināšanas vai citus ar līdzekļu uzkrāšanu saistītus apdrošināšanas pakalpojumus, pārapdrošināšanas sabiedrībām un visu šo subjektu dalībvalstu un trešo valstu filiālēm, kā arī krājaizdevu sabiedrībām.

Noteikumi nosaka:

  • minimālās prasības attiecībā uz sankciju riska novērtējuma veikšanu un sankciju riska pārvaldīšanas iekšējās kontroles sistēmas izveidi un kontroli;
  • apstākļus, kurus iestāde ņem vērā, veicot sankciju riska novērtējumu, nosakot Eiropas Savienības (ES) vai Ziemeļatlantijas līguma organizācijas dalībvalstis, kuru noteiktās sankcijas būtiski ietekmē iestādes vai finanšu un kapitāla tirgus intereses;
  • prasības attiecībā uz finanšu ierobežojumu piemērošanu, ja šie ierobežojumi izriet no tādām ES vai Ziemeļatlantijas līguma organizācijas dalībvalsts noteiktajām sankcijām, kuru ievērošana būtiski ietekmē iestādes vai finanšu un kapitāla tirgus intereses.

Noteikumi arī paredz, ka iestādēs, uz kurām attiecas šie noteikumi, jāieceļ par sankciju riska pārvaldīšanu atbildīgais darbinieks, skaidro FKTK. Savukārt riska novērtējuma pārskatīšanas regularitāte būs biežāka – reizi 18 mēnešos. Prasības stāsies spēkā šī gada 1. maijā.

Noteikumos nosakot vienotas pamatprasības sankciju riska pārvaldīšanā, tiks veicināta katras iestādes individuālā atbilstība sankciju prasībām, kā arī vispārēji tiks mazināts risks, ka Latvijas finanšu un kapitāla tirgus var tikt izmantots sankciju pārkāpšanā vai apiešanā, tādējādi arī ietekmējot finanšu un kapitāla tirgus reputāciju un stabilitāti, uzsver FKTK. Lai gan noteikumi paredz vienotas pamatprasības sankciju riska pārvaldīšanai, tomēr katrs noteikumu projekta subjekts tās īsteno individuāli atbilstoši katras iestādes darbības specifikai un konstatētajiem sankciju riskiem.

FKTK pērnvasar izdotie Ieteikumi kredītiestādēm un licencētām maksājumu un elektroniskās naudas iestādēm ar sankciju prasību neizpildi saistīto risku mazināšanai paliek spēkā, jo ietver detalizētu informāciju par sankcijām, to izpildes un ievērošanas kārtību.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI