NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
06. novembrī, 2020
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Veselība
21
21

No 9. novembra Latvijā izsludina ārkārtējo situāciju Covid-19 ierobežošanai

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Papildināts 21. decembrī.

“Katra cilvēka dzīvība ir svarīga. Tāpēc šodien valdība uzklausīja veselības speciālistus un sadzirdēja viņu viedokli, ka ir jārīkojas izlēmīgi un tūlīt, jo citādi varam zaudēt kontroli pār pandēmijas uzliesmojumu, kā tas jau novērots ne vienā vien Eiropas valstī,” pamatojot ārkārtējās situācijas izsludināšanas nepieciešamību, uzsvēra Ministru prezidents Krišjānis Kariņš. 

FOTO: Valsts kanceleja

Lai mazinātu Covid-19 infekcijas izplatību Latvijā līdz kontrolējamai robežai, vienlaikus nodrošinot svarīgu valsts funkciju un pakalpojumu nepārtrauktību, valdība ir lēmusi no pirmdienas, 9. novembra, valstī izsludināt ārkārtējo situāciju.

Ministru kabineta rīkojums Nr. 655 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu” ir pieņemts Ministru kabineta ārkārtas un Krīzes vadības padomes kopsēdē, balstoties epidemiologu izvērtējumā par straujo Covid-19 infekcijas izplatīšanos valstī, kā arī ņemot vērā pieaugošo veselības nozares pārslodzes risku.

Ārkārtējo situāciju izsludina uz mēnesi

Ārkārtējā situācija ir īpašs tiesiskais režīms, kura laikā Ministru kabinetam ir tiesības likumā noteiktajā kārtībā un apjomā ierobežot valsts pārvaldes un pašvaldību institūciju, fizisko un juridisko personu tiesības un brīvības, kā arī uzlikt tām papildu pienākumus. 

Ārkārtējo situāciju var izsludināt tāda valsts apdraudējuma gadījumā, kas saistīts ar katastrofu, tās draudiem vai kritiskās infrastruktūras apdraudējumu, ja būtiski apdraudēta valsts, sabiedrības, vides, saimnieciskās darbības drošība vai cilvēku veselība un dzīvība. Šajā gadījumā iespējamās katastrofas cēlonis ir bioloģisks, proti, epidēmija.

Latvijā ārkārtējā situācija ir izsludināta no pirmdienas, 9. novembra.

Tā izsludināta, pamatojoties uz:

Rīkojumā ir noteikts, ka atbildīgās institūcijas darbību koordinācijai ārkārtējās situācijas laikā ir Krīzes vadības padome un Veselības ministrija.

Joprojām spēkā likumi un noteikumi Covid-19 ierobežošanas jomā

Valdības rīkojuma 3. punktā teikts, ka ārkārtējās situācijas laikā joprojām ir spēkā un piemērojami normatīvie akti Covid-19 infekcijas izplatības un seku pārvarēšanas jomā, to vidū arī:

Izņēmums ir vairāki MK noteikumu Nr. 360 punkti. Proti, joprojām iedzīvotājiem ir saistoši MK noteikumos Nr. 360 apkopotie epidemioloģiskās drošības pasākumi un tajā sniegtās definīcijas jēdzieniem – mutes un deguna aizsegs, pašizolācija, mājas karantīna, stingra izolācija u. c. Tāpat joprojām ir spēkā šajos noteikumos paredzētais pienākums lietot mutes un deguna aizsegus sabiedriskajā transportā un citās vietās, kā ari ievērot 10 dienu pašizolāciju, atgriežoties no valstīm, attiecībā uz kurām tiek piemēroti īpaši piesardzības pasākumi.

Taču ārkārtējās situācijas laikā netiek piemēroti tie MK noteikumu Nr. 360 punkti, kuri līdz šim regulēja prasības pasākumu organizatoriem, ierobežojumus publiskiem un privātiem pasākumiem, saimniecisko pakalpojumu sniegšanās vietās, sporta treniņiem u. c., kas paredzēti noteikumu 6.3.36.7.1, 6.11. , 11., 12., 14., 14.1, 15., 16., 16.1, 16.2, 16.3, 16.5, 16.6, 17., 17.1, 19., 21., 21.1, 22., 23., 24., 26.1, 27.1.1., 27.1.4., 27.2.5., 27.5, 28., 29., 31., 31.1, 32., 32.1, 32.5 un 32.6, 37.11., 37.11.1, 60.1, 60.2 un 60.3 punktā un XI nodaļā.

Visi valsts institūciju tiesību akti, kas saistīti ar valstī izsludināto ārkārtējo situāciju, Covid-19 izplatības pārvaldību un seku pārvarēšanu ir apkopoti vietnes Likumi.lv tematiskajā atvērumā “Covid-19”. Pašvaldību saistošie noteikumi apkopoti tematiskajā atvērumā "Covid-19 pašvaldībās".

Ierobežojumu mērķis – samazināt pandēmijas uzliesmojumu

Valdības rīkojumā noteiktie ierobežojumi un aizliegumi ārkārtējās situācijas laikā ir obligāti visiem Latvijas iedzīvotājiem. No nākamās nedēļas iedzīvotājiem būs pieejami tie klātienes pakalpojumi, kuri ir īpaši svarīgi veselīgai un drošai sadzīvei un kuru pieejamība nav atliekama.

“Covid-19 pandēmija turpina izplatīties mūsu valstī. Katru dienu varam novērot jaunu saslimstības rekordu. Redzam, ka arvien vairāk tiek noslogotas slimnīcas, arvien vairāk cilvēku mirst no šīs slimības, pret kuru joprojām nav pieejamas ne zāles, ne vakcīnas. Katra cilvēka dzīvība ir svarīga. Tāpēc šodien valdība uzklausīja veselības speciālistus un sadzirdēja viņu viedokli, ka ir jārīkojas izlēmīgi un tūlīt, jo citādi varam zaudēt kontroli pār pandēmijas uzliesmojumu, kā tas jau novērots ne vienā vien Eiropas valstī,” pauda Ministru prezidents Krišjānis Kariņš. 

Viņš akcentēja – par spīti tam, ka formāli šie ierobežojumi stājas spēkā no pirmdienas, ikviens ir aicināts tos ievērot, jau sākot no šī vakara, samazinot savstarpējos kontaktus.

Labs saturs
21
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI