NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
12. novembrī, 2020
Lasīšanai: 9 minūtes
4
4

Maznodrošinātie varēs saņemt bezmaksas vairāklietojamās maskas

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pret Covid jāmēģina aizsargāties arī ar mutes un deguna aizsegu. To piedāvājums ir ļoti plašs. Iegādājoties vajadzētu tomēr izlasīt arī lietošanas instrukciju.

Freepik

Ārstniecības iestādēs jau kopš pavasara ir prasība pacientiem ienākt tikai, ja ir aizsargmaska. Bez līdzņemtas maskas vispār nevajadzētu doties ārpus mājas, jo tā ir nepieciešama sabiedriskajā transportā, veikalā un citās publiskās vietās, lai pasargātu citus un sevi. Par prasības ignorēšanu no 20. novembra varēs sodīt. Trūcīgākie iedzīvotāji maskas varēs saņemt bez maksas. Tās gādā valsts, bet izsniegs pašvaldībā.

Vietas, kurās ir obligāti jālieto mutes un deguna aizsegs, ir uzskaitītas Ministru kabineta noteikumos Nr. 360 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai”.

Iedzīvotājiem ir jāzina, ka jau no nākamās piektdienas, 20. novembra, par mutes un deguna aizsega nelietošanu varēs piemērot brīdinājumu vai naudas sodu no desmit līdz 50 eiro apmērā. To paredz grozījumi Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likuma, kas papildinājuši normatīvo aktu ar 50.1 pantu.

Vienlaikus ar grozījumiem likumā arī noteikts, ka pašvaldības, sākot ar 20. novembri, nodrošina trūcīgām un maznodrošinātām personām bez maksas mutes un deguna aizsegus.

Maskas iepirks centralizēti

Daudzreiz lietojamās higiēniskās maskas, kas paredzētas mazturīgām personām, tiek gādātas centralizēti – par valsts naudu, tās valdības uzdevumā iepērk Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centrs (VAMOIC). Pašvaldībās tās tiks nogādātas ar civilās aizsardzības koordinatoru starpniecību.

Higiēnisko masku piegāde plānota, sākot no 12. novembra, – Latvijas Pašvaldību savienības videokonferencē par aktuālo informāciju ārkārtējās situācijas laikā saistībā ar Covid-19 informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieka vietnieks Mārtiņš Baltmanis.

Iepirkumu centram prece jāpieņem, jāpārbauda, jānoformē. Paredzēts, ka sestdien, 14. novembrī, šīs maskas varētu sākt saņemt pašvaldību civilās aizsardzības apgādes koordinatori. Ir noteiktas vairākas civilās aizsardzības apgādes komisijas, kuras pirmās, jau 14. novembrī, ierodoties VAMOIC noliktavā, varēs saņemt maskas, ko nogādāt pašvaldībām. Tās ir: Cēsu sadarbības teritorijas civilās aizsardzības komisija, Daugavpils, Ogres, Rēzeknes, Rīgas, Saldus un Liepājas sadarbības teritorijas civilās aizsardzības komisijas.

Pirmās izraudzītas pašvaldības, kurās ir visvairāk maznodrošināto, lai pašvaldībās maskas varētu pagūt izdalīt iedzīvotājiem [līdz 20. novembrim]. Šonedēļ iepirkumu centram tiks piegādāts 75 000 masku. Nākamnedēļ vēl 55 000, kuras saņems pārējās pašvaldības.

Pašvaldību sadarbības teritorijām civilās aizsardzības komisijās ir apgādes koordinatori, kuriem ir jāsazinās ar VAMOIC par masku saņemšanu. Appgādes koordinators sadalīs maskas katrai pašvaldībai, jo katrai ir paredzēts konkrēts masku skaits.

Pirmajā piegādes posmā paredzēts izsniegt pa vienai maskai.

Ja piegādēs kaut kas mainīsies, informācija tiks precizēta saziņā ar apgādes koordinatoriem.

Savukārt pašvaldības informēs savus maznodrošinātos iedzīvotājus, kā viņi šīs maskas var saņemt.

Ja kādai pašvaldībai vajag palīdzību transportēšanai, tad apgādes koordinators, gatavojot pieprasījumu, norāda, ka nepieciešams atbalsts ar transportu, klāstīja VUGD amatpersona.

Higiēnas maskai standarta nav, ir ES vadlīnijas

Ministru kabineta noteikumos Nr. 360 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai” ir arī precizēts, kas ir uzskatāms par mutes un deguna aizsegu. Proti, mutes un deguna aizsegi šo noteikumu izpratnē ir ne tikai medicīniskās sejas maskas, bet arī nemedicīniskās (higiēniskās vai auduma) sejas maskas un sejas vairogi.

Raksturojot prasības higiēniskajām sejas maskām, M. Baltmanis klāstīja, ka pašreiz tām nav vienota standarta Eiropas Savienībā, līdz ar to tirgū ir pieejams ļoti plašs klāsts, tai skaitā maskas, kuras var lietot vairākkārt (plašāk, piemēram, LV portāla publikācijā – “Kāpēc un kādu sejas masku lietot”).

Arī iedzīvotājiem grūti izvēlēties, kura maska būtu šai situācijai piemērotākā. Tāpēc ieteicams izlasīt lietošanas instrukciju. Taču ir ES vadlīnijas, kurās noteikti trīs galvenie parametri: filtrācijas līmenis, ieelpošanas-izelpošanas pretestība, gaisa caurlaidība. To ražotājs var ņemt vērā, kaut gan tā nav obligāta prasība.

Varbūt nākotnē ES vadlīnijas pārtaps par standartu, tad tirgū varēs nonākt tikai tādas higiēniskās maskas, kas atbilst standartam.

VAMOIC noslēdzis līgumu par higiēnisko sejas masku iegādi iedzīvotāju grupām (trūcīgajiem, maznodrošinātajiem u. c.), kas noteiktas MK noteikumos Nr. 380 “Noteikumi par prioritāro institūciju un vajadzību sarakstā iekļautajām institūcijām nepieciešamajiem epidemioloģiskās drošības nodrošināšanas resursiem”. Maskas tiek pirktas no viena ražotāja Latvijā, kura produkcija atbildusi ES vadlīnijās noteiktajam. Maskas ir pārbaudītas laboratorijā.

Vadlīnijās ir arī noteikts, ka daudzkārt lietojamo sejas higiēnisko masku var mazgāt 30 reizes. Tas ir maksimālais mazgāšanas reižu skaits, līdz kuram ražotājs garantē atbilstību prasībām: filtrācijas līmenis procentos, ieelpas-izelpas pretestība un gaisa caurlaidība. Tas nenozīmē, ka higiēnisko sejas masku nevar lietot arī pēc 30 mazgāšanas reizēm. Jo higiēniskās sejas maskas galvenais mērķis ir elpceļu pilienu izdalīšanās aizturēšana.

Pašvaldības par saviem trūcīgajiem jau lemj un informē

Vairākas pašvaldības jau novembra sākumā paziņoja, ka piešķirs maskas bez maksas saviem mazturīgajiem iedzīvotājiem.

Kuldīgas novada dome 29. oktobrī saistošajos noteikumos “Par materiālo atbalstu Kuldīgas novada iedzīvotājiem” noteica: Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai tiks izsniegta vairākkārt lietojama maska mutes un deguna aizsega nodrošināšanai personai, kam ir trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes statuss un tā sasniegusi 13 gadu vecumu; persona saņem patversmes vai ilgstošas izmitināšanas pakalpojumu personām ar zemām vajadzībām un sociālajām prasmēm; persona, kas saņem aprūpes mājās pakalpojumus; personām, kas saņem dienas aprūpes centru, dienas centru vai krīzes centru pakalpojumus; personām ar pirmās vai otrās grupas invaliditāti; bērniem invalīdiem līdz pilngadības sasniegšanai.

Paredzēts, ka novembrī Valmieras pilsētas pašvaldība saņems vairākkārt lietojamas higiēniskās maskas, lai varētu nodrošināt to bezmaksas izsniegšanu iedzīvotājiem, kuriem noteikts trūcīgas vai maznodrošinātas personas statuss, kā arī tiem, kas uzturas patversmēs vai saņem dienas aprūpes centru, dienas centru, krīzes centru vai aprūpes mājās pakalpojumu, informē pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Liene Pinne.

L. Pinne paskaidro piegādes secību: Civilās aizsardzības komisiju apgādes koordinatori organizēs masku izdali sociālajiem dienestiem. Lai sociāli aizsargājamām grupām sniegtu tūlītēju atbalstu, kamēr tiek gaidītas maskas, kurām tiek veikts centralizētais iepirkums, Sociālo lietu pārvalde no 9. novembra izsniedz Valmieras pilsētas pašvaldības rezervēs esošās vienreizējās jeb medicīniskās maskas.

Rīgas domes Sociālo jautājumu komiteja 4. novembrī atbalstīja lēmumprojektu par vairākas reizes lietojamu sejas masku izsniegšanu trūcīgajiem un mazturīgajiem iedzīvotājiem. Sabiedrisko attiecību nodaļa informē, ka maskas varēs sākt izdalīt pēc to iegādes valsts centralizētā iepirkumā, bet izplatīšanu galvaspilsētā nodrošinās Rīgas domes Labklājības departaments. Izsniedzot daudzkārt lietojamo sejas masku, Labklājības departaments personas informēs par to lietošanas kārtību.

Tāpat par sejas aizsargmaskām – gan tām, kuras ir sarūpējušas pašas pašvaldības, gan tām, kuras tiek gaidītas no valsts iepirkuma piegādēm, informē arī citas pašvaldības. Turklāt vairākas pašvaldības ir mudinājušas savu pilsētu un novadu šuvējas darināt maskas, ko varētu izsniegt citiem iedzīvotājiem.

Saskaņā ar publiskotajiem datiem pašreiz Latvijā ir 25 017 iedzīvotāji ar trūcīgas personas statusu un 36 867 – ar maznodrošinātas personas statusu; 6864 cilvēki uzturas nakts patversmēs vai patversmēs, 17 239 – saņem aprūpes mājās pakalpojumus un 22 267 iedzīvotāji saņem dienas aprūpes centru, dienas centru vai krīzes centru pakalpojumus.

VAMOIC uzdots iepirkt 250 000 daudzreiz lietojamo higiēnisko sejas masku 108 254 maznodrošinātām personām. MK noteikumi paredz piešķirt divas maskas bez maksas. Kā jau teikts, sākotnēji tiks piešķirta viena maska.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI