E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9797
Lasīšanai: 2 minūtes

Kas ir vides reklāma?

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. jūnijā, 2016
Jānis Zlaugotnis

Labdien! Mans jautājums ir par Alkoholisko dzērienu aprites likuma 11. panta (3) sadaļu – alkoholisko dzērienu reklāma aizliegta: 5) punktu – vides reklāmās. Termina, kas ir vides reklāma, nevienā valsts izdotajā normatīvajā aktā nav. Ja šo vārdu salikumu – vides reklāma ieraksta google, tad var saprast, ka viss, kas tiek izvietots ārtelpā: izkārtnes, brīvi stāvošas reklāmas, afišu stabi, telpiski objekti, uzdrukas uz transporta līdzekļiem un tā tālāk ir vides reklāmas. Līdz ar to vai pareizi ir saprast, ka alkohola reklāma publiskajā ārtelpā vispār ir aizliegta, vai ir kādi gadījumi, kuros tā ir atļauta? Jau iepriekš pateicos par skaidrojumu!

A
atbild:
18. jūlijā, 2016

Kopš 01.07.2014. stājušies spēkā grozījumi Alkoholisko dzērienu aprites likumā, paredzot alkoholisko dzērienu vides reklāmas aizliegumu. Jāpiekrīt, ka jēdziens vides reklāma nav skaidrots ne Alkoholisko dzērienu aprites likumā, ne arī citos Latvijas normatīvajos aktos.

PTAC ieskatā ar vides reklāmu saprot vispārīgu alkohola reklāmas aizliegumu publiskā vietā, kas tiek vērsta pret vidi vai atrodas vidē. Piemēram, ar vides reklāmu tiek saprastas reklāmas, kas ir izvietotas veikalu skatlogos, reklāmas uz transportlīdzekļiem, gaisa baloniem, reklāmas sabiedriskā transporta pieturās, reklāmu plakāti uz tiem paredzētiem statīviem publiskās ārtelpās u.tml. Attiecībā uz alkoholisko dzērienu reklāmām tirdzniecības vietās jāatzīmē, ka tikai reklāma, kas ir vērsta pret vidi, ir uzskatāma par vides reklāmu. Proti, veikalos var būt alkoholisko dzērienu reklāmas, bet tām ir jābūt izvietotām tā, lai tās nebūtu vērstas pret ārtelpu. Tāpat norādām, ka Alkoholisko dzērienu aprites likums nenosaka izņēmumus alkoholisko dzērienu reklāmas izplatīšanai vidē.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas