E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9199
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Kad piešķiramas brīvdienas par stāšanos laulībā

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. martā, 2016
Agnese

Strādāju kā ārstniecības persona NMPD. Pēc valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma noprotu, ka darba devējam, ja darbinieks stājas laulībā, ir jāpiešķir 3 apmaksātas brīvdienas. Kuras būtu norādāmās dienas? Pats laulību datums un tam sekojošās 2 dienas? Vai šīs laulību dienas var būt 2 nedēļās pēc laulības reģistrācijas? p.s. Katram darbiniekam tiek skaidrots savādāk - varot ņemt pirms laulību reģistrācijas. Vai tas būtu juridiski pareizi?

A
atbild:
18. aprīlī, 2016
Finanšu ministrija
Jolanta Plūme, valsts sekretāres vietniece budžeta jautājumos

 Atlīdzības likuma 3. panta ceturtās daļas trešais apakšpunkts nosaka, ka valsts vai pašvaldības institūcija tai piešķirto finanšu līdzekļu ietvaros iekšējos normatīvajos aktos, pašvaldības saistošajos noteikumos, darba koplīgumos vai darba līgumos amatpersonām (darbiniekiem) var paredzēt ar papildu atlīdzību saistītu pasākumu - ne vairāk kā trīs apmaksātu brīvdienu piešķiršanu sakarā ar stāšanos laulībā.

Lai nodrošinātu Valsts pārvaldes iekārtas likuma 10. pantā minētos efektīvas valsts pārvaldes principus, tai skaitā labas pārvaldības principu, un sasniegtu Atlīdzības likuma 3. panta ceturtās daļas normas mērķi, tad trīs apmaksātas brīvdienas sakarā ar stāšanos laulībā būtu piešķiramas, iestādei izvērtējot pieejamo finanšu līdzekļu iespējas kārtējā saimnieciskajā gadā, vai nu pirms laulību reģistrācijas dienas vai uzreiz pēc tās, vai arī dalot – kāda diena pirms un kāda pēc laulību reģistrācijas.

Minētās apmaksātās brīvdienas sakarā ar stāšanos laulībā nav pamata izmantot citā laikā, jo tāds nebija likumdevēja mērķis.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas