E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20528
Lasīšanai: 2 minūtes
4
4

Komandējuma izdevumu atlīdzināšana

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. jūlijā, 2020
Ieva

Pēc kāda Ministru kabineta (MK) noteikumu Nr. 969 apakšpunkta (24.1. apakšpunkta vai 24.2. apakšpunkta) komandējamai personai būtu jāpiemēro dienas nauda komandējumam uz ārvalstīm par pēdējo komandējamo dienu (dienu, kad komandējamā persona ielido Latvijas Republikas teritorijā), ja lidmašīna no komandējuma vietas ir izlidojusi plkst. 23.00, taču ielidojusi Rīgā plkst. 1.20 (naktī), kas ir komandējuma pēdējā diena? Vai transporta izdevumi no lidostas līdz komandējuma vietai (līdz viesnīcai vai vismaz līdz pilsētai) ir uzskatāmi par ceļa (transporta) izdevumiem atbilstoši MK noteikumu Nr. 969 8.2. punktam vai arī par sabiedriskā transporta izdevumiem atbilstoši MK noteikumu Nr. 969 8.9. punktam?

A
atbild:
17. augustā, 2020
Finanšu ministrija
Aleksis Jarockis, Komunikācijas departamenta direktors

Darba devējam, ievērojot Ministru kabineta noteikumu Nr. 969 “Kārtība, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi” 24.2. punktā noteikto, ir pienākums darbiniekam par komandējuma laiku izmaksāt dienas naudu, lai kompensētu papildu izdevumus, kas rodas komandējuma laikā, sākot ar dienu, kad tika šķērsota Latvijas Republikas valsts robeža, dodoties komandējumā, un beidzot ar dienu, kad tika šķērsota Latvijas Republikas valsts robeža, atgriežoties no komandējuma, saskaņā ar MK 2010. gada 26. oktobra noteikumu Nr. 969 1. pielikumā minētajām normām tās valsts valūtā, uz kuru darbinieks nosūtīts. Ievērojot minēto, darba devējam par dienu, kad, atgriežoties no komandējuma, tiek šķērsota Latvijas Republikas teritorija, jāaprēķina dienas nauda atbilstoši normām, kas noteiktas valstij, uz kuru darbinieks nosūtīts.

Tāpat darba devējam saskaņā ar Ministru kabineta 2010. gada 26. oktobra noteikumu Nr. 969 8.2.1 un 8.2.3. punktu ir pienākums atlīdzināt ceļa (transporta) izdevumus (ja ir iesniegti attiecīgos izdevumus apliecinoši attaisnojuma dokumenti) līdz komandējuma vietai un atpakaļ līdz pastāvīgajai darba (dienesta) vietai, kā arī par braukšanu ar kopējās lietošanas transportlīdzekļiem (arī taksometru) līdz lidostai, dzelzceļa stacijai, autoostai, kuģu piestātnei un no tām (arī no dzīvesvietas un atpakaļ).

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas