E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18111
Lasīšanai: 2 minūtes

Komandējuma izdevumu atlīdzināšana par valūtas konvertāciju

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. septembrī, 2019
Jana

Saskaņā ar Ministru kabineta (MK) noteikumu Nr. 969 “Kārtība, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi” 8.7. apakšpunktu darbiniekam par komandējuma laiku atlīdzina komisijas maksu bankas iestādei, ja bankā notikusi čeku vai valūtas apmaiņa pret citas valsts valūtu (atbilstoši noteiktajai komandējuma izdevumu summai vai avansam). Strādāju valsts pārvaldē. Esot komandējumā ārzemēs, izņēmu bankomātā skaidru naudu, konvertējot eiro uz vietējo valūtu. Bankas konta pārskatā parādās divi darījumi:
1) naudas izsniegšana (konvertētā summa pēc bankas valūtas maiņas kursa un konvertācijas maksa 0,27 EUR);
2) komisija: naudas izsniegšana – 3,12 EUR.
Vai avansa norēķinā varu iekļaut gan 0,27 EUR par konvertāciju, gan 3,12 EUR komisiju par naudas izsniegšanu?
Ja ne, tad kāpēc un kādas bankas komisijas maksas paredz šis MK noteikumu 8.7. apakšpunkts?

A
atbild:
10. oktobrī, 2019
Finanšu ministrija
Aleksis Jarockis, Komunikācijas departamenta direktors

Jūsu minēto Ministru kabineta 2010. gada 12. oktobra noteikumu Nr. 969 “Kārtība, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi” 8.7. punkts noteic, ka darbiniekam par komandējuma laiku tiek atlīdzināta komisijas maksa bankas iestādei, ja bankā notikusi čeku vai valūtas apmaiņa pret citas valsts valūtu (atbilstoši noteiktajai komandējuma izdevumu summai vai avansam).

Saskaņā ar Darba likuma 76. pantu darba devējam ir pienākums atlīdzināt tos darbinieka izdevumus, kuri atbilstoši darba līguma noteikumiem nepieciešami darba veikšanai vai arī ir radušies ar darba devēja piekrišanu, īpaši izdevumus, kas ir saistīti ar darbinieka komandējumu vai darba braucienu.

Kaut gan noteikumu Nr. 969 8.7. punkts paredz atlīdzināt darbiniekam tikai komisijas maksu bankas iestādei, ņemot vērā to, ka šobrīd par valūtas apmaiņu visās kredītiestādēs vai valūtas maiņas punktos tiek prasīta komisijas maksa, Finanšu ministrija uzskata, ka arī komisijas maksa par naudas konvertēšanu darba devējam ir jākompensē, bet tikai tādā apmērā, kāds ir izmantots komandējumu izdevumu segšanai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas