E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9002
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Mantinieki no apdāvinātā var izprasīt savu daļu

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. februārī, 2016
anna ingrida

Labdien! Vecmāmiņa pie zvērināta notāra veica dāvinājuma līgumu ar vienīgu nosacījumu, ka vecmāmiņa dzīvo tur līdz sava mūža galam (noformēts zemesgrāmatā) uz mani-mazmeitu 2012.gadā. Vecmāmiņai ir vēl 4 meitas, kas pieteiksies uz dzīvokli kā neatraidāmie mantinieki. Kas man kā apdāvinātajam būtu jādara un kā dalīs dzīvokli šajā gadījumā? Kā arī veicu ikmēneša komunālo un īres apmaksu par šo nekustamo īpašumu - vai tas kaut kādā veidā iespaido dalīšanas procesu un vai šīs ikmēneša maksas no kopējās vērtības ņemtu nost vai ne? Paldies!

A
atbild:
24. februārī, 2016
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam

Dāvinātāja nāves gadījumā, ja tas nav atstājis citu mantojumu, neatraidāmie mantinieki no apdāvinātā ir tiesīgi izprasīt (lūgt izmaksāt) savu daļu. Šādas mantinieku tiesības paredz Civillikuma 1922.pants, tajā teikts: „Ja dāvinājums izdarīts tādā apmērā, ka dāvinātāja neatņemamās daļas tiesīgajiem neatliek pat viņu neatņemamās daļas (422. un turpm.p.), tad viņi var prasīt no apdāvinātā, lai izdod viņiem šīs daļas.” Aprēķinot neatņemamo daļu, par pamatu ņem dāvinātāja mantas stāvokli dāvināšanas laikā. Bet, ja šī manta vēlāk pavairojusies, tad jāievēro tiklab šis pavairojums, kā arī tas, kas neatraidāmam mantiniekam novēlēts rīkojumā nāves gadījumam.

Ja Jūsu vecmāmiņa būtu noslēgusi uztura līgumu, paredzot, ka dzīvoklis pēc viņas nāves paliek Jums, pārējiem mantiniekiem nebūtu tiesību pret apdāvināto vērst savus prasījumus.

Plašāks skaidrojums par dāvinājuma līgumu rakstā „Dāvinājuma līgums. Kas jāņem vērā, to noslēdzot?” un par uztura līgumu rakstā „Uztura līgums. Kas jāņem vērā, to noslēdzot”.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 272 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas