E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2763
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Dāvinājums un neatraidāmie mantinieki

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. augustā, 2013
anita

Manai mammai ar māsu ir kopīpašums. Mamma grib dāvināt savu daļu man (meitai). Kadastrālā vērtība 2400, ar kādiem izdevumiem jārēķinās? Vai pārējiem bērniem, mazbērniem būs tiesības uz šo dāvināto daļu? Paldies.

A
atbild:
30. augustā, 2013
Latvijas Notariāts
Dagne Rušeniece, zvērināta notāra palīdze

Īpašniekam ir tiesības sev piederošo īpašumu dāvināt tikai vienam no bērniem.

Taču, ja māte pēc savas nāves nebūs atstājusi citu mantu, pārējiem bērniem, mazbērniem būs tiesības (nevis pienākums) izprasīt savu mantojuma neatņemamo daļu.

Šādas tiesības viņiem garantē Civillikuma 1922.pants: ja dāvinājums ir veikts tādā apmērā, ka dāvinātāja pārējiem neatraidāmiem mantiniekiem neatliek pat viņu neatņemamās daļas, tad viņi var no apdāvinātā prasīt, lai viņiem šīs daļas izdod. 

Aprēķinot mantinieka neatņemamo daļu, par pamatu tiek ņemts dāvinātāja mantas stāvoklis dāvināšanas laikā. Bet, ja šī manta vēlāk pavairojusies, tad jāievēro gan pavairojums, kā arī tas, kas neatraidāmam mantiniekam novēlēts rīkojumā nāves gadījumā. 


Par izmaksām

Valsts nodeva par īpašuma tiesību nostiprināšanu bērniem dāvinājuma gadījumā saskaņā ar MK noteikumu Nr.1250 "Noteikumi par valsts nodevu par īpašuma tiesību un ķīlas tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā" 6.punktu ir 0,5% apmērā no nekustamā īpašuma vērtības (latos), bet ne vairāk kā 1000 lati. Lai iegūtu pazemināto procenti likmi valsts nodevas aprēķināšanai, ar dokumentiem ir jāpierāda tuvā radniecība un tas ir jānorāda nostiprinājuma lūgumā. 

Tātad Jūsu gadījumā, ja visa nekustamā īpašuma kadastrālā vērtība ir Ls 2000 (tātad 1/2 domājamās daļas no nekustamā īpašuma kadastrālās vērības sastāda Ls 1000), tad zemesgrāmatā būs jāmaksā valsts nodeva Ls 5 un kancelejas nodeva Ls 15. 

Savukārt pie notāra būs jāmaksā aptuveni Ls 50 par nostiprinājuma lūguma sagatavošanu Zemesgrāmatai un apliecināšanu. Ja Jūsu māte sastāv reģistrētā laulībā un dāvināmais īpašums nav iegūts pirms laulības vai mantošanas/dāvinājuma ceļā, bet, piemēram, iegādāts laulības laikā, tad nostiprinājuma lūgums jāparaksta arī vīram. Otrajā gadījumā notāra pakalpojuma izmaksas būs aptuveni Ls 60. Ja vēlēsieties, lai notārs sagatavo arī dāvinājuma līgumu, tad jārēķinās vēl aptuveni ar Ls 50.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas