E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8237
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Īres tiesiskās attiecības var turpināties arī pēc īres līguma izbeigšanas

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. oktobrī, 2015
Anna

Labdien! Izīrētājs izbeidz īres līgumu sakarā ar to, ka īrnieks iekavē vairāk kā trīs mēnešus īres maksu. Lūdz atbrīvot telpas, bet nenorāda, kad ieradīsies pārņemt īpašumu savā valdījumā un paņems atslēgas. Īrnieks neatbrīvo telpas, bet izīrētājs neierodas savā īpašumā, pieprasa īres maksu par turpmākajiem mēnešiem, kaut gan īres līgums izbeigts. Vai izīrētājs rīkojas kā rūpīgs saimnieks?

A
atbild:
28. oktobrī, 2015
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Tas, ka īres līgums ir izbeigts, neliedz abām pusēm turpināt īres attiecības, skaidro Latvijas Nekustamā īpašuma asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš.

„Civillikumā (1402.pants) noteikts, ka saistību tiesības veidojas uz  tiesiska darījuma, likuma vai nelikumīgas darbības pamata. Ja abas puses vienojušās par būtiskām īres tiesisko attiecību sastāvdaļām - viena puse nosūta rēķinu, otra – to nomaksā, īres tiesiskās attiecības veidojas nevis uz līguma, bet vienošanās pamata, tikai sīkāk nenosakot katra tiesības un atbildību.

Ja izīrētājs ir brīdinājis īrnieku, ka īres līgums tiek pārtraukts un dzīvojamās telpas ir jāatbrīvo, nekas neliedz īrniekam to izdarīt un atdot atslēgas izīrētājam. Ja īrnieks kaut kādu iemeslu dēļ dzīvokli neatbrīvo, tad īres nauda, protams, ir jāmaksā, jo īres attiecības turpinās.”

Taču šajā gadījumā tiesiski aizsargāts nav ne īrnieks, ne izīrētājs, jo likuma „Par dzīvojamo telpu īri” 2.pantā ir noteikts: dzīvojamās telpas lietošanas vienīgais pamats īrniekam vai apakšīrniekam ir dzīvojamās telpas īres vai apakšīres līgums.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas