E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8034
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Papildatvaļinājums par bērniem, ja viens no tiem invalīds

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. septembrī, 2015
Inga

Labdien. Ģimenē aug 4 bērni. Vecākajam dēlam 13 gadi,1 no bērniem ir invalīds. Cik papildu atvaļinājuma dienas ir jāpiešķir darba devējam? Izlasot 151.likuma pantu 1.daļu, nav saprotams, jo nav atrunāts, vai daudzbērnu ģimenei (trīs un vairāk) par bērnu invalīdu arī ir papildus atvaļinājums 3 dienas. Vai nebūtu vajadzīgs šo likuma pantu izteikt skaidrāk!

A
atbild:
24. septembrī, 2015
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba devējs ikgadējo apmaksāto papildatvaļinājumu bērnu vecākiem nepiešķir, pamatojoties uz statusu – daudzbērnu ģimene. Apliecinājums papildatvaļinājuma piešķiršanai ir dokuments (piemēram, bērna dzimšanas apliecība), ka konkrētā persona ir konkrētā bērna tēvs vai māte.

Darba likuma 151.pants paredz, ka darbiniekiem, kuru aprūpē ir trīs vai vairāki bērni vecumā līdz 16 gadiem vai bērns invalīds līdz 18 gadu vecumam, – trīs darba dienas.

Ja ģimenē ir vairāk par trīs bērniem, vecākiem pienākas papildatvaļinājums trīs darba dienas. Jūsu ģimenē ir četri bērni, tātad papildatvaļinājums pienākas trīs darba dienas.

Arī tad, ja ģimenē ir viens bērns līdz 18 gadu vecumam, bet tas ir invalīds, Darba likuma norma paredz papildatvaļinājumu trīs darba dienas.

Diemžēl apstāklis, ka ģimenē ir četri bērni un viens no tiem ir invalīds, nesummē papildatvaļinājuma dienas.

Taču Darba likumā ir noteikts obligātais minimālo dienu skaits, kas neliedz darba devējam piešķirt apmaksātas arī vairāk par trim papildatvaļinājuma dienām.

Vienlīdz jāatgādina, ka šī papildatvaļinājuma norma, kas paredz tiesības uz trīs dienu ikgadēju papildatvaļinājumu abiem vecākiem, ja to aprūpē ir bērns invalīds līdz 18 gadu vecumam, Darba likumā ir noteikta 151.pantā jau no 2002.gada.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 251 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas