E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7473
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Ko dzēš pirmo – parādu vai pamatsummu?

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. jūnijā, 2015
Rita

Labdien. Vai cedētam parādam ārpustiesas parādu atgūšanas kompānija var uzlikt savus 6% gadā papildus? Vai tā netiek pārkāpts Civillikuma norma, ka cesija nedrīkst pasliktināt parādnieka stāvokli? Un vēl lūdzu paskaidrot, kā dzēšas parāds pēc maniem veiktajiem maksājumiem - kas vispirms %, pamatsumma.

A
atbild:
27. jūnijā, 2015
Laura Studente
LV portālam
Patērētāju tiesību aizsardzības centrs
Andis Priedītis, Finanšu pakalpojumu uzraudzības daļa vadītājs

Jā, ārpustiesas parādu kompānija var uzlikt 6% papildus, tomēr tie ir likumiskie procenti, kas pienākas aizdevējam, nevis parādu atgūšanas kompānijai. Ja aizdevējs līgumu ir lauzis pirms termiņa, tad tam ir tiesības saņemt kredīta nedzēsto pamatsummu, kā arī procentus un līgumsodu, kas uzkrājušies līdz līguma izbeigšanas brīdim. Tāpat aizdevējam ir tiesības saņemt likumiskos procentus – 6% apmērā gadā no aizdevuma pamatsummas, kā to noteic Civillikuma 1765.pants. Līdz ar to parāda pamatsumma šī iemesla dēļ var pieaugt.

PTAC Finanšu pakalpojumu uzraudzības daļas vadītājs Andis Priedītis skaidro, ka atbilstoši Civillikuma 1843.pantam: ja kāds samaksā tikai daļu no sava parāda, tad viņa maksājumu vispirms ieskaita vēl nenomaksātos procentos, pēc tam kapitālai dzēšanai un tikai pēc tam līgumsoda dzēšanai, ja vien kreditors nav bijis ar mieru pieņemt maksājumu tieši tikai uz kapitāla rēķinu un par to kvitējis. Citāda vienošanās par līgumsoda dzēšanas kārtību nav spēkā.

No panta izriet, ka tad, ja tiek veikta samaksa par daļu no parāda, tad šī summa ir jāsadala sekojoši – nenomaksātie lietošanas procenti, nokavējuma procenti, pamatsumma un līgumsods. Puses var vienoties par labvēlīgāku parādu atmaksas kārtību, kad sākotnēji tiek dzēsta pamatsumma. Atsevišķiem gadījumiem sīkāku regulējumu paredz Civillikuma 1844. un 1845.pants.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas