E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6730
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Darba laiku un atlīdzību nosaka ne tikai komandējuma noteikumi

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. martā, 2015
Ināra

Vai pienākas komandējuma nauda, ja darbinieks tiek sūtīts komandējumā no darba brīvajā dienā (nepilnas slodzes darbinieks)? Komandējumam tiek izmantots iestādes transports. Prombūtne 10 stundas.

A
atbild:
23. martā, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

Saskaņā ar Darba likuma 76.panta pirmās daļas 1.punktu darba devējam ir pienākums atlīdzināt tos darbinieka izdevumus, kas atbilstoši darba līguma noteikumiem nepieciešami darba veikšanai vai arī ir radušies ar darba devēja piekrišanu, īpaši izdevumus, kas ir saistīti ar darbinieka komandējumu vai darba braucienu.

Darba likuma 134.panta trešā daļa nosaka: uz darbinieku, kas nodarbināts nepilnu darba laiku, attiecināmi tādi paši noteikumi kā uz darbinieku, kas nodarbināts normālu darba laiku. Valsts darba inspekcija norādījusi: lai arī kādu no darba laika režīmiem darbinieks strādātu, darba devējam saskaņā ar likumu ir pienākums precīzi uzskaitīt katra darbinieka nostrādātās stundas un virsstundas, tajā skaitā nakts laikā, nedēļas atpūtas laikā un svētku dienā nostrādātās stundas. Precīzai darba laika uzskaitei ir milzīga nozīme, jo darba samaksa darbiniekam tiek aprēķināta, pamatojoties uz nostrādātā darba laika uzskaiti.

Ministru kabineta noteikumu Nr.969 „Kārtība, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi” papildnosacījumi komandējumiem Latvijas Republikā paredz: ja darbinieks tiek komandēts tikai uz vienu dienu un var atgriezties pastāvīgajā dzīvesvietā, ievērojot normatīvajos aktos noteikto darba un atpūtas režīmu, dienas nauda netiek maksāta.

Komandējuma noteikumi darba devēja pienākumus nenosaka atkarībā no tā, kādā darba laika režīmā strādā viņa darbinieks.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 292 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas