E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5936
Lasīšanai: 2 minūtes

Par vārda maiņu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. decembrī, 2014
Edgars

Manu sievu sauc Karīna, ar garo "Ī". Un visa ģimene un radi vienmēr viņu tā arī ir uzrunājuši: Karīna. Bet visos dokumentos ir ieraksts KARINA. Ikdienā tas rada viņai daudz problēmas, jo cilvēki mēģinot izrunāt viņas vārdu tā, kā ir uzrakstīts ar īso "Ī" izkropļo vārdu un saka Karina ar uzsvaru uz pirmo zilbi, kam ir pavisam nepareizs skanējums. Mēs bijām devušies uz valsts arhīvu un izrādījās, ka padomju laikā dzimšanas dokumentos vārds ir ierakstīts kļūdaini no krievu Карина latviešu burtiem ar īso "I". Mēs vēlējāmies uzzināt, vai no Latviešu valodas likuma ir pareizi KARĪNA, lai varētu izmainīt vārdu dokumentos?

A
atbild:
16. janvārī, 2015

Valsts valodas centrā skaidro: „Krievu valodā rakstītais sievietes vārds Карина saskaņā ar krievu īpašvārdu atveides noteikumiem latviešu valodā atveidojams Karīna. Atveidojums latviešu valodā Karina ir uzskatāms par neprecīzu atveidi, taču atbilstošu latviešu valodas normatīvajām prasībām.

No latviešu valodas viedokļa priekšvārdu rakstījumi Karīna, Karina, arī Kārina ir viena priekšvārda varianti (tā kā latviešu valodai raksturīgs pirmās zilbes uzsvars, visi priekšvārdu varianti tiek izrunāti ar pirmās zilbes uzsvaru).

Ja personas dokumentos latviešu valodā ir jau fiksēta forma Karīna, mūsu ieteikums būtu sazināties ar dzimtsarakstu nodaļu par iespēju labot šo personvārdu; ja dokumentos nekur latviešu valodā nav fiksēta priekšvārda forma Karīna, no latviešu valodas viedokļa nav iebildumu, ka priekšvārds tiek mainīts no Karina uz Karīna.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas