E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5574
Lasīšanai: 2 minūtes

Saslimšana nav pamats darbinieka atbrīvošanai

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. novembrī, 2014
Janis

Labdien! Vai darba devējs ir tiesīgs uzteikt darbu uzreiz pēc darba nespējas lapas iesniegšanas un atteikties to apmaksāt? Kādos gadījumos tas ir pieļaujams? Kādas tiesības ir man kā darba ņēmējam šādā gadījumā? Paldies!

A
atbild:
07. novembrī, 2014
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Konsultatīvā centra vadītāja

Ja darbiniekam darba tiesisko attiecību laikā ir iestājusies pārejoša darbnespēja, tad darba devējam ir pienākums aprēķināt un izmaksāt slimības naudu. Slimības naudas aprēķināšanas un izmaksas kārtība noteikta likuma „Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 36.pantā: darba devējam jāizmaksā no saviem līdzekļiem slimības naudu ne mazāk kā 75 procentu apmērā no vidējās izpeļņas par 2. un 3. pārejošas darba nespējas dienu un ne mazāk kā 80 procentu apmērā — par laiku no 4. darba nespējas dienas, taču ne ilgāku par 10 kalendāra dienām. Slimības naudu aprēķina par darbnespējas dienām, kurās darba ņēmējam būtu bijis jāstrādā, un izmaksā kārtībā un termiņos, kādā puses vienojušās par darba samaksas izmaksu. 

Darbinieka saslimšana nav pamats darba līguma uzteikumam. Turklāt darba devējs saskaņā ar Darba likuma 109.panta trešo daļu nedrīkst uzteikt darba līgumu pārejošas darbnespējas laikā.

Ja darba devēja uzteikums nav tiesiski pamatots vai ir pārkāpta Darba likumā noteiktā darba līguma uzteikšanas kārtība, darbinieks ir tiesīgs vērsties tiesā un prasīt uzteikuma atzīšanu par spēkā neesošu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 251 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas