E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5508
Lasīšanai: 3 minūtes

Par temperatūru dzīvoklī vispirms jārunā ar apsaimniekotāju

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. oktobrī, 2014
Agita

Kādai ir jābūt temperatūrai dzīvoklī apkures sezonā? Vai ir kādi normatīvie akti, kas to regulē? Par apkuri rēķini jāmaksā pēc pilnas programmas, bet mazā dzīvoklītī, ko apsaimnieko RNP un siltumu piegādā Rīgas Siltums jau otro gadu apkures sezonā, pie dažādām āra temperatūrām, temperatūra dzīvoklī nepārsniedz 17C, lai gan visus iepriekšējos 20 gadus apkures sezonā dzīvoklis bija silts un ar apkures sistēmu pašu problēmu nav. Kurš-vai RNP vai Rīgas Siltums regulē šo siltuma padevi? Kurš izlemj, kā noregulēt siltumu? Apkures maksa ir pēc dzīvokļa m2 vai pēc saņemtā siltuma? Vai rēķins par apkuri ir mazāks, ja saņemtais siltums dzīvoklī ir mazāks?

A
atbild:
11. novembrī, 2014
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

To, kādai jābūt temperatūrai daudzdzīvokļu mājās, cita starpā nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr.102 „Noteikumi par Latvijas būvnormatīvu LBN 211-08 “Daudzstāvu daudzdzīvokļu dzīvojamie nami”” (2.pielikums). Šajā pielikumā norādīts, ka dzīvojamā istabā, virtuvē un tualetē t0 nedrīkst būt zemāka par 180C, bet vannas istabā – par 250.

Siltuma piegādātājs pakalpojumu nodrošina līdz mājas pievadam, tālāk siltumapgādes sistēmas apkalpo mājas apsaimniekotājs.

AS „Rīgas siltums” informācijas nodaļas vadītāja Jana Roze portālā kopaa.lv dod padomu vispirmām kārtām vērsties pie pārvaldnieka un noskaidrot, kādu lēmumu apkures jautājumā pieņēmuši dzīvokļu īpašnieki. Varbūt viņi ir noturējuši kopsapulci un nolēmuši, ka naktīs temperatūra jāpazemina. „Tā dara daudzas mājas, jo zināms, ka, pazeminot temperatūru telpās par vienu grādu, gan siltuma patēriņš, gan arī rēķins par siltuma patēriņu samazinās par 5%.”

Ja dzīvokļu īpašnieki lēmumu par t0 pazemināšanu nav pieņēmuši, tad apsaimniekotājam jātiek skaidrībā, kādēļ tā pazeminājusies, un jāveic pasākumi, lai situāciju uzlabotu. Sertificētam speciālistam dzīvoklis ir jāapseko un par to jāsastāda akts. Ja arī tas nelīdz, tad var vērsties pie siltuma piegādātāja.

J.Roze iesaka: „Daudzas mājas Rīgā apkalpo AS „Rīgas siltums”, un mūsu klienti var zvanīt uz bezmaksas tālruni 80000090. Komisija veiks mērījumus, un, ja temperatūra dzīvoklī neatbildīs normai, tiks īstenoti pasākumi.”

Lielākajā daļā daudzdzīvokļu māju samaksa par siltumu tiek noteikta pēc skaitītāju rādījumiem. Kārtību, kā tas notiek, nosaka MK noteikumi Nr.1013 „Kārtība, kādā dzīvokļa īpašnieks daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā norēķinās par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu”. Ja skaitītāji mājā nav uzstādīti, tad siltuma patēriņa un samaksas aprēķināšanas kārtību nosaka minēto MK noteikumu 17.punkts.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas