E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2535
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Ja dzīvoklim stāvu zemāk neapkurina telpas

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. jūnijā, 2013
Jekaterina Makurina

Labdien! Dzīvoju daudzdzīvokļu mājā, kas ir sadalīts atsevišķajos dzīvokļu īpašumos. Mājas pirmajā stāvā ir nedzīvojamā telpa, kurā atrodas veikals. Kādu laiku atpakaļ mājas pirmajā stāvā tika izveidota autonoma apkure, taču veikala īpašnieks jau vairākus gadus neapkurina telpas, kā rezultāta mājas otrajā stāvā istabas temperatūra ziemā nesasniedz pat 15 grādus.
Mājas dzīvokļu īpašnieku piekrišana šādai rīcībai netika prasīta, līdz ar ko iedzīvotāji piekrišanu autonomās apkures sistēmas izveidei nav devuši un par tādas esamību uzzinājuši tikai tad, kad ziemā temperatūra dzīvokļos ievērojami kritusies. Veikala īpašnieks kategoriski nevēlās kontaktēties ar iedzīvotājiem un sniegt jebkādus paskaidrojumus.
Nedz mājas apsaimniekotājs, nedz novada dome jau ilgstoši nevar atrisināt izveidojušos situāciju, neskatoties uz vairākām sūdzībām un domes komisijas sastādītajiem aktiem par zemu temperatūru dzīvokļos.
Uz vairākiem mājas iedzīvotāju pieprasījumiem vismaz izsniegt dokumentu, kas apliecinātu pirmā stāva īpašnieka tiesības pieslēgt autonomu apkures sistēmu, tiek sniegta atbilde, ka šāds dokuments nav nevienas iestādes rīcībā. Apsaimniekotājs nenoliedz to, ka kādreiz pirmā stāva īpašniekam tika atļauts izveidot autonomu apkures sistēmu, ar nosacījumu, ka telpā tiks uzturēta vismaz 17 grādu temperatūra, tomēr attiecīgu atļauju jeb citu dokumentu piestādīt nevar.
Atļaujas neesamību izskaidro ar to, ka iepriekšējais apsaimniekotājs ir likvidēts un jaunajam apsaimniekotajam netika nodota visa dokumentācija (jaunais apsaimniekotājs ir iepriekšējā apsaimniekotāja saistību un tiesību pārņēmējs).
Vēlos jautāt, vai konkrētajā gadījumā nedzīvojamās telpas īpašniekam bija nepieciešams saņemt dzīvokļu īpašnieku atļauja autonomās apkures sistēmas ierīkošanai? Vai iepriekš minētās atļaujas neesamības/nepieejamības gadījumā ir pamats uzskatīt, ka autonoma apkure ir ierīkota patvaļīgi? Kādā veidā mājas iedzīvotāji var panākt to, lai ēkas pirmais stāvs tiktu apkurināts? Jau iepriekš pateicos par atbildi. 

A
atbild:
03. jūlijā, 2013
Rīgas dome
Juris Bautra, Mājokļu un vides departamenta juriskonsults

Aprakstītā situācija ir grūta, un to var atrisināt tikai tiesas ceļā. Tas nozīmē, ka ātri panākt vēlamo rezultātu nevarēs. 

Tam ir vairāki iemesli. Pirmkārt, dzīvoklis ir privātīpašums, bez attiecīga tiesas sprieduma nevienam nav tiesības tajā ielauzties, tajā skaitā dzīvojamās mājas pārvaldniekam vai kaimiņiem. 

Otrkārt, atslēgšana no mājas apkures sistēmas jau notika vairākus gadus atpakaļ un mājas pārvaldnieks to ir akceptējis, tātad atslēgšana nenotika patvaļīgi. Ir jāatzīmē, ka pienākums saskaņot apkures radiatoru demontāžu tika noteikts tikai Dzīvokļa īpašuma likumā, kas stājās spēkā 01.01.2011. 

Treškārt, par to, ka dzīvokļu īpašnieks neuztur savā īpašumā (veikalā) noteikto temperatūru (vismaz 17 grādi), nav paredzēta ne administratīva, ne kriminālatbildība. Tas nozīmē, ka nav iespēju piespiest veikala īpašnieku pildīt attiecīgu noteikumu normas - uzturēt veikala telpās attiecīgu temperatūru. 

Šajā sakarā ir jāatzīmē, ka neatkarīgi no tā, vai veikals pirmajā stāvā tiek vai netiek apkurināts, nav tehnisku šķēršļu nodrošināt otra stāvā dzīvokļos vēlamo temperatūru. Protams, tas prasīs šo dzīvokļu īpašniekiem papildu izdevumus. Tāpēc pastāv tikai šādas iespējas:

apmaksāt pasākumus, kas nodrošinātu otrā stāvā dzīvokļos vēlamo temperatūru (piemēram, nosiltināt grīdu, ierīkot grīdas apkuri vai citu), un vēlāk tiesas ceļā prasīt veikala īpašniekiem atlīdzināt šos izdevumus vai rakstīt sūdzības, sastādot attiecīgus aktus un gaidot, kad būs izmaiņas likumdošanā, vai gaidīt, kad veikals atjaunos darbību vai veikala īpašnieks piekritīs apmaksāt Jūsu komfortu, proti, apmaksāt tukšu veikala telpu apkuri.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas