E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4518
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Nedzīvojamā telpā restorānu var iekārtot bez dzīvokļu īpašnieku piekrišanas

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. jūnijā, 2014
Natālija Duponte

Labdien! Mūsu mājā kāds uzņēmums grib atvērt restorānu. Bija kopsapulce, gandrīz vienbalsīgi visi mājas dzīvokļu īpašnieki nobalsoja pret restorāna atvēršanu. Neskatoties uz to, telpās tiek veikts remonts. Rakstījām uz būvvaldi, saņēmām atbildi, ka tiek veikta restaurācija restorānam. Sakiet, lūdzu, vai tad dzīvokļu īpašnieku lēmums pret restorāna atvēršanu nav saistošs uzņēmējiem, kas vēlas atvērt restorānu mūsu mājā? Vai ir kāds normatīvais akts, kurš to nosaka? Iepriekš paldies!

A
atbild:
04. jūnijā, 2014
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš sniedz šādu komentāru: „Svarīgi, kas minētajās telpās atradās iepriekš un kāds ir to statuss. Visticamāk, tas ir dzīvokļa īpašums – nedzīvojamā telpa mājas pirmajā stāvā, un jau iepriekš tur bijis iekārtots, piemēram, veikals, frizētava vai veikta kāda cita komercdarbība. Tagad vienkārši mainās uzņēmējdarbības veids, un pārējiem dzīvokļu īpašniekiem nav nekāda pamata pret to iebilst, jo remontdarbi notiek likumīgi, ir izstrādāts projekts un saņemta būvatļauja.”

Dzīvokļa īpašuma likuma 11.pantā „Dzīvokļa īpašnieka tiesības rekonstruēt, renovēt vai restaurēt dzīvokļa īpašumu” ir noteikts:

„(1) Dzīvokļa īpašniekam ir tiesības bez saskaņošanas ar citiem dzīvokļu īpašniekiem, bet ievērojot normatīvo aktu prasības, rekonstruēt, renovēt vai restaurēt (turpmāk — pārbūvēt) atsevišķo īpašumu, ciktāl tas neskar kopīpašumā esošo daļu vai citus dzīvokļu īpašumus.”

Šeit var piebilst, ka situācija būtu atšķirīga, ja minētajā telpā iepriekš patiešām būtu bijis dzīvoklis un tagad tā statuss mainīts uz nedzīvojamo telpu ar citu lietošanas mērķi. Tad varētu piemērot kaut vai Dzīvokļa īpašuma likuma 16.panta otrās daļas 1.un 2. vai 5.punktu, kam nepieciešama vai nu pilnīgi visu, vai vairāk nekā puses dzīvokļu īpašnieku piekrišana.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 229 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas