E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8810
Lasīšanai: 3 minūtes
1
4
1
4

Par dzīvokļa neapkurināšanu soda sankcijas nav paredzētas

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. janvārī, 2016
Inga

Īpašumā ir privatizēts dzīvoklis (malkas apkure), kas netiek apdzīvots. Pirms krīzes bija plānots un iesākts remonts, vēlāk līdzekļu trūkuma dēļ remonts netika realizēts. Tagad dzīvoklis stāv tukšs, netiek apkurināts utt. Augšējie kaimiņi (ģimene ar mazu bērnu) sūdzas, ka no dzīvokļa ziemā nāk aukstums, un prasa, lai kaut ko dara, sola rakstīt sūdzību pašvaldībā. Ar kādām sankcijām (naudas sodi, tiesa utt.) varu saskarties? Dzīvoklis nav tādā stāvoklī, lai tur kāds dzīvotu, līdzekļi, lai savestu īpašumu kārtībā, arī nav.

A
atbild:
21. janvārī, 2016
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Normatīvajos aktos nav paredzēta administratīvā atbildība par to, ka īpašnieks dzīvoklī neuztur minimālo noteikto vismaz 17 grādu temperatūru. Tādējādi Jums nav jāraizējas par kādām iespējamām soda sankcijām. Jāraizējas ir par ko citu – ja dzīvokļa nekurināšanas dēļ aizsals, piemēram, ūdensvads, tad Jums nāksies atlīdzināt kopīpašumam nodarītos zaudējumus, un, ja to nedarīsiet, pārējie dzīvokļu īpašnieki šos zaudējumus var piedzīt tiesas ceļā.

Otrkārt, gadiem neapkurināts dzīvoklis bojājas un zaudē savu vērtību kā nekustamais īpašums. Tādēļ Jums būtu vērts padomāt – ja īpašums nav vajadzīgs, tad tomēr to varbūt pārdot, pirms dzīvoklis nav galīgi sapelējis, vai arī izīrēt ar nosacījumu, ka īrnieks to saved kārtībā un padara piemērotu apdzīvošanai, kaut arī tādēļ nāktos atlaist īres maksu.

Treškārt, īpašums uzliek arī kādus pienākumus, un vienīgais kritērijs par tā neapsaimniekošanu nevarētu būt bažas par iespējamu sodu. Protams, ilgstoši neapkurināts dzīvoklis rada negatīvu ietekmi uz visu māju, un arī kaimiņu mājokļiem tādēļ rodas siltuma zudumi un neērtības, ko atzīstat savā jautājumā.

Vēl arī jāsaprot, ka kaimiņi un pašvaldība (ja māju apsaimnieko tās uzņēmums) centīsies izmantot jebkuru iespēju, lai atbrīvotos no nevēlama īpašnieka, kas tiem sagādā neērtības. Piemēram, tas varētu kāds maksājumu parāds, kura dēļ Jūs varētu iesūdzēt tiesā par parāda piedziņu.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas