E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5319
Lasīšanai: 2 minūtes
1
8
1
8

Dāvinājuma saņēmējam jāmaksā ienākuma nodoklis

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. oktobrī, 2014
Juris

Vai dāvinājuma līgums jāreģistrē VID un vai jāmaksā kāds nodoklis? Dāvinājums ir daļa no zemes un ēkas, dāvinātājs māsīca, uz to brīdi kadastrālā vērtība bija 5000 euro.

A
atbild:
03. oktobrī, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Dāvinājuma līgumu var noslēgt gan pie notāra, gan privāti, bet īpašuma tiesības reģistrē zemesgrāmatu nodaļas. Savukārt Valsts ieņēmumu dienests jāinformē par dāvinājumu saistībā ar iedzīvotāja ienākuma nodokļa piemērošanu, jāiesniedz deklarācija. 

Iedzīvotāju ienākuma nodoklis nav jāmaksā, ja dāvinātāju ar maksātāju saista radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē. Māsīca ir radniecība ceturtajā pakāpē, tātad Jūsu gadījumā nav atbrīvojuma no nodokļa.

Ja dāvinātāju ar maksātāju nesaista radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē, tad gūtajam ienākumam nodokli nepiemēro līdz 1425 eiro. Dāvinājuma pārsniegtajai summai tiek piemērota 24% procentu nodokļa likme.

Dāvinājuma saņēmējam par šogad saņemto dāvinājumu no 2015.gada 1.marta līdz 2015.gada 1.jūnijam ir jāiesniedz VID gada ienākumu deklarācija un pēc tam budžetā jāiemaksā aprēķinātais nodoklis.

Valsts ieņēmuma dienestā varat noskaidrot  iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksāšanas noteikumus. Informatīvais tālrunis 67120000.

Vēl ir jāzina, ka jāmaksā arī valsts nodeva, tās apmērs par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā noteikts Ministru kabineta noteikumos Nr.1250.

Par dāvinājuma līgumu un maksājumiem varat izlasīt Valsts vienotās datorizātās zemesgrāmatas vietnē šeit.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas