E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4534
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Summētā darba laika aprēķināšana

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. jūnijā, 2014
Kitija

Labdien! Vēlējos noskaidrot, cik stundām jābūt summētajā darba laikā maijā, jūnijā un jūlijā? Paldies jau iepriekš, Ar cieņu, Kitija Zaķīte.

A
atbild:
11. jūnijā, 2014
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Konsultatīvā centra vadītāja

Normālais darba laiks saskaņā ar darba laika kalendāru maijā ir 160 stundas, jūnijā – 152 stundas, jūlijā – 184 stundas.

Turklāt maija mēneša darba laiks ir atkarīgs no apstākļa, vai uzņēmumā darba diena no 2.maija tika pārcelta uz 10.maiju. Tā kā 11.maijs ir Vasarsvētki, šādā gadījumā normālais darba laiks maijā ir 159 stundas.

Ja darba līgumā summētajam darba laikam pārskata periods ir noteikti trīs iepriekšminētie mēneši, tad darbinieka normālais darba laiks šajā pārskata periodā būs 496 stundas (160+152+184). Šajā gadījumā ikmēneša darba stundas var neatbilst katra kalendārā mēneša darba normālā darba laika stundām, tās var atšķirties no katra mēneša normālā darba laika stundām, ievērojot likumā noteiktos ierobežojumus darba laika ilgumam – ne vairāk par 24 stundām pēc kārtas un 56 stundām nedēļā. Ja darbinieks šajos trīs mēnešos būs nostrādājis 496 vai attiecīgi 495 stundas, tad viņš savas saistības pret darba devēju būs izpildījis un laiks, kas tiks strādāts virs trīs mēnešu normālā darba laika stundām, uzskatāms par virsstundu darbu.

Ja darbinieks piekrīt virsstundu darbam, jāievēro Darba likuma 136.panta piektā daļa, kas nosaka, ka virsstundu darbs nedrīkst pārsniegt 144 stundas četru mēnešu periodā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 251 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas