E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4335
Lasīšanai: 3 minūtes

Par pabalstu apbedīšanai un ienākuma nodokli

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. maijā, 2014
Gatis

Nu jau mana bijušā sieva strādāja valsts iestādē kā valsts amatpersona, es iesniedzu iesniegumu šai iestādei par izdevumu segšanu sakarā ar sievas apbedīšanas pakalpojumiem, kopumā čekos bija 750EUR. Iestādes darbinieks teica, ka man to naudiņu atmaksās, bet no tiem 750EUR novilks iedzīvotāju ienākumu nodokli un laikam arī sociālos. Jautājums tāds, vai no ar amatpersonas apbedīšanu saistīto izdevumu summas valsts paredz ieturēt kādus nodokļus? Varbūt man pienākas tieši tie paši manis samaksātie 750EUR? Cik tad iestādei man pareizi būtu jāatmaksā? Skatījos likumos un nekur neatradu.

A
atbild:
12. maijā, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 19.panta pirmā daļa nosaka tiesības ģimenes loceklim vai personai, kura uzņēmusies mirušās amatpersonas (darbinieka) apbedīšanu, saņemt vienreizēju pabalstu mirušajai amatpersonai (darbiniekam) noteiktās mēnešalgas apmērā. 

Pabalsta piešķiršanas kārtību nosaka Ministru kabineta 2010.gada 21.jūnija noteikumu Nr.565 „Noteikumi par valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku sociālajām garantijām” II sadaļa „Pabalsts amatpersonas (darbinieka) nāves gadījumā”.

Gadījumi, kad Atlīdzības likums paredz bēru izdevumu kompensēšanu, ir noteikti Atlīdzības likuma 19.panta ceturtajā daļā un attiecas uz tām amatpersonām, kuru amata (dienesta, darba) pienākumi ir saistīti ar dzīvības vai veselības apdraudējumu (risku) un tās gājušas bojā vai mirušas gada laikā pēc nelaimes gadījuma tajā gūto veselības bojājumu dēļ.

Savukārt likums „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz, ka ar nodokli neapliek darbinieka vai viņa radinieku (tuvinieku) nāves gadījumā darba devēja piešķirto bēru pabalstu, kura vērtība nepārsniedz 213,43 eiro. Tātad no pabalsta summas (mēnešalgas apmērā), kas pārsniedz 213,43 eiro, ietur ienākuma nodokli. Sociālās iemaksas no šī pabalsta neietur.

Ja runa būtu par likumā paredzēto gadījumu (19.panta 4.daļa), kad  amatpersonas (darbinieki) tiek apbedīti par valsts budžeta līdzekļiem, tad jau minētie noteikumi paredz, ka maksimālais ar apbedīšanu saistīto izdevumu apmērs, ko sedz no valsts budžeta līdzekļiem, ir 1138,3 eiro atbilstoši šos izdevumus apliecinošiem attaisnojuma (čekiem, kvītīm, rēķiniem).

Lai nebūtu neskaidrību, Jums konkrētajā valsts iestādē jāuzzina, par kādu izmaksājamo summu ir runa.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas