E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3558
Lasīšanai: 3 minūtes
1
2
1
2

Atlaišanas pabalsts darbinieku skaita samazināšanas gadījumā

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. janvārī, 2014
Juris Viļums

Uzņēmuma reālais nosaukums ir nomainīts uz izdomātu ABC. 2003.gadā es noslēdzu līgumu ar ABC Latvija un kļuvu tās darbinieku uz nenoteiktu laiku. 2009.gadā mani sāka sūtīt komandējumos uz Somiju. 2010.gadā mans Somijā pavadītais laiks tuvojās pārsniegt 183 dienas gadā, kas nozīmēja, ka atbilstoši likumdošanai nodokļi turpmāk ir jāsāk maksāt Somijai. Tā kā ABC Latvija ir ABC Finland meitas uzņēmums, tad lai atvieglotu nodokļu maksāšanu, tika noslēgts trīspusējs līgums starp mani, ABC Latvija un ABC Finland, ka uz projekta laiku es būšu ABC Finland darbinieks un algu maksās ABC Finland, bet tiklīdz projekts beigsies, tad man būs jāatgriežas ABC Latvija. Visus nodokļus es maksāju Somijā. 2014.gadā projekts Somijā beidzās, un man bija jāatgriežas ABC Latvija, taču ABC Latvija paziņoja, ka viņi nevar man vairs piedāvāt darbu un vēlas atlaist mani sakarā ar darbinieku skaita samazināšanu. Tā kā es ABC Latvija esmu strādājis vairāk kā 10 gadus, bet kopš 2010.gadu algu ABC Latvija nemaksāja, tad atlaišanas pabalstu izmaksās nevis 3 vidējās, bet gan 3 minimālo algu apmērā. ABC Latvija un ABC Somija faktiski ir viens un tas pats uzņēmums (labuma guvējs ir ABC korporācija), turklāt ABC Finland maksāja par mani ikmēneša kompensāciju ABC Latvija (kopā pa visiem gadiem ~100 000 euro). Jautājums: Vai ir likumīgi nemaksāt atlaišanas pabalstu 3 vidējo algu apmērā, kā likumā noteikts, bet gan 3 minimālo apmērā?

A
atbild:
05. februārī, 2014
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Darba likuma 112.panta trešais punkts nosaka, ka gadījumā, ja darba devējs uzsaka darba līgumu sakarā ar darbinieku skaita samazināšanu, darbiniekam pienākas atlaišanas pabalsts triju mēnešu vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts 10 līdz 20 gadus. 

Savukārt vidējās izpeļņas aprēķināšanas kārtība ir noteikta Darba likuma 75.pantā. Iepriekšminētā panta trešā daļa nosaka, ka gadījumos, ja darbinieks pēdējo 12 mēnešu laikā nav strādājis un viņam nav izmaksāta darba samaksa, vidējo izpeļņu aprēķina no valsts noteiktās minimālās mēneša darba algas kopsummas pēdējos sešos mēnešos. Dienas vidējo izpeļņu aprēķina, darba samaksas kopsummu dalot ar darba dienu skaitu šajā periodā. 

No jautājuma satura izriet, ka darbinieks Latvijas uzņēmumā nav veicis darbu laika posmā no 2010.gada līdz 2013.gadam, kā arī šajā periodā nav saņēmis darba samaksu. Ja darba tiesiskās attiecības šajā periodā starp darbinieku un Latvijas uzņēmumu nav bijušas pārtrauktas, atlaišanas pabalstu aprēķina, ņemot vērā Darba likuma 75.panta trešās daļas prasības.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 250 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas