E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34188
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas
1
1

Vai bērna kopšanas atvaļinājumu ieskaita stāžā

J
jautā:
11. oktobrī, 2024
Velta

Ko ņem vērā, aprēķinot vecuma pensiju? Vai tiek ņemta vērā arī bērnu audzināšana? Vai bērna kopšanas atvaļinājuma laiks tiek ieskaitīts darba stāžā? 

A
atbild:
14. oktobrī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vecuma pensijas apdrošināšanas stāža noteikšanas robežšķirtne ir 1996. gads. No 1996. gada stāžam katram individuāli tiek uzskaitīti tie periodi, kuros veiktas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, kā arī iemaksas pensijai (darba ņēmējam – no algas). Bērna kopšanas atvaļinājumā valsts veic iemaksas par bērna kopšanas pabalsta un vecāku pabalsta saņēmējiem.  

Līdz 1995. gada 31. decembrim noteikumi ir atšķirīgi diviem periodiem. 

Līdz 1990. gada 31. decembrim Latvijas pilsoņiem apdrošināšanas stāžu veido Latvijas teritorijā un bijušās PSRS teritorijā uzkrātie darba un tam pielīdzinātie periodi, tajā skaitā tiek ieskaitīts laiks, kad māte audzinājusi bērnu līdz 8 gadu vecumam. 

No 1991. gada 1. janvāra līdz 1995. gada 31. decembrim apdrošināšanas stāžu veido darba un tam pielīdzinātie periodi Latvijā, kuros ir veiktas vai bija jāveic sociālās apdrošināšanas iemaksas, tajā skaitā laiks, kad māte audzinājusi bērnu līdz 8 gadu vecumam, ja persona pati nodarbinātības periodā ir maksājusi sociālo nodokli. Informācija par veiktajiem maksājumiem ir Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) rīcībā. 

VSAA tiesības uz pensiju nosaka un piešķir, pamatojoties uz personas individuālajiem datiem. Tāpēc par kopējo uzkrāto stāžu un tajā ieskaitītajiem periodiem jums jāinteresējas VSAA.  

Informāciju par apdrošināšanas periodiem varat uzzināt arī portālā latvija.lv, pieprasot divus e-pakalpojumus: Informācija par reģistrēto darba stāžu līdz 1996. gadam un Informācija par sociālās apdrošināšanas iemaksām un apdrošināšanas periodiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 85 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas