E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28627
Lasīšanai: 2 minūtes
1
11
1
11

Parādsaistību noilgums

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. februārī, 2023
Kristīna

Labdien!

Lūdzu sniegt atbildi, kurš normatīvais akts un kurš pants nosaka, ka parādsaistību izpildu lietām, kas ir nokļuvušas pie zvērināta tiesu izpildītāja (stājies spēkā tiesas nolēmums), parāda noilgums nav piemērojams! Papildus paskaidroju, ka Civillikuma 1907. pants nosaka, ka noilgumam nav pakļautas zemesgrāmatās ierakstītas saistību tiesības, izņemot no tādām tiesībām izrietošas blakus tiesības, kam iestājies termiņš, taču par zvērinātu tiesu izpildītāju vestām izpildu lietām, kas nav ierakstītas zemesgrāmatā, Civillikums nenosaka, ka tādas parādsaistības būtu beztermiņa, proti, tiesības, kas nav pakļautas noilgumam.

A
atbild:
14. februārī, 2023

Civillikuma 1893. pants noteic, ka saistību tiesības izbeidzas, ja tiesīgā persona tās pienācīgi neizlieto likuma noteiktā noilguma termiņā.

Civillikuma 1895. pants nosaka, ka visas saistību tiesības, kuras nav noteikti izņemtas no noilguma ietekmes un kuru izlietošanai nav likumā noteikti īsāki termiņi, izbeidzas, ja tiesīgā persona tās neizlieto desmit gadu laikā.

Respektīvi, ja kreditors nebūs tiesā vērsies desmit gadu laikā no parādsaistību iestāšanās brīža, iestāsies noilguma termiņš. 

Noilgums ir pārtraukts, ja tā tecējuma laikā parādnieks kaut kādā kārtā atzīst kreditora prasību.

Tāpat paskaidrojam, ka izteikts atgādinājums parādniekam pārtrauc noilgumu (piemēram, ierakstīta vēstule ar atgādinājumu par parādsaistībām).

Savukārt, ja kreditors ir vērsies tiesā un sprieduma izpilde ir nodota tiesu izpildītājam, šādam parādam noilguma faktiski nav. Proti, lieta pie tiesu izpildītāja var glabāties vairākus gadu desmitus, un piedziņu var uzsākt tad, kad parādniekam ir pietiekami ienākumi.

Komerclikuma 406. pants nosaka: “No komercdarījuma izrietošie prasījumi noilgst triju gadu laikā, ja likumā nav noteikts cits noilguma termiņš.”

Labs saturs
11
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas