E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33878
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Darba devējam ir pienākums darbiniekus nodrošināt ar bezmaksas tualeti

J
jautā:
10. septembrī, 2024
Marija

Labdien! Tirzniecības centrā par tualeti, kas paredzēta tikai darbiniekiem, ir jāmaksā. Tur pastāvīgi atrodas cilvēks, kas prasa samaksu, taču nav kases aparāta, čekus dod kā izdrukātu zīmīti. Vai tirdzniecības centrs var no darbiniekiem ņemt samaksu par tualetes izmantošanu? Un ja nē, tad ko var darīt šajā situācijā?

A
atbild:
18. septembrī, 2024
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Saskaņā ar darba tiesiskās attiecības un darba aizsardzību regulējošo normatīvo aktu prasībām darba devējam jānodrošina saviem darbiniekiem veselībai droši, nekaitīgi un piemēroti darba apstākļi.  

Saskaņā ar Ministru kabineta (MK) noteikumiem Nr. 359 “Darba aizsardzības prasības darba vietās” tualetes nodrošināšana (ierīkošana un uzturēšana) ir viena no nodarbināto drošības un veselības aizsardzības prasībām darbavietās. Atbilstoši Darba aizsardzības likuma 5. panta trešajai daļai ar darba aizsardzību saistītos izdevumus sedz darba devējs. 

Minēto MK noteikumu 27. punktā cita starpā noteikts, ka tualetes jāierīko pietiekamā skaitā, ņemot vērā nodarbināto daudzumu, un tām jāatrodas tuvu darba un atpūtas telpām, ģērbtuvēm un dušas telpām. Tualešu telpas jānodrošina ar nepieciešamajiem personīgās higiēnas līdzekļiem (tualetes papīru, ziepēm, dvieļiem vai roku nosusināšanas ierīcēm). 

No iepriekšminētā izriet, ka darba devējam ir pienākums darbavietā nodrošināt tualeti, turklāt jānodrošina, ka darbiniekiem tā ir pieejama bez maksas. Valsts darba inspekcijas ieskatā jūsu aprakstītajā situācijā darbiniekam darbavietā nodrošināt iespēju izmantot bezmaksas tualeti ir namīpašnieka (tirdzniecības centra) un telpu nomnieka (darba devēja) savstarpējās komunikācijas un sadarbības jautājums, kas risināms noslēgtā telpu nomas līguma ietvaros, attiecīgos izdevumus sedzot darba devējam. 

Darbiniekam savu aizskarto tiesību vai interešu aizsardzības nolūkā atbilstoši Darba likuma 94. panta pirmajai daļai ir tiesības iesniegt sūdzību darba devējam. Tiesības iesniegt sūdzību, lai aizstāvētu darbinieka tiesības un intereses, ir arī darbinieku pārstāvjiem. Tāpat darbiniekam savu aizskarto tiesību un likumīgo interešu aizsardzībai ir tiesības vērsties Valsts darba inspekcijā ar iesniegumu par iespējamiem darba tiesiskās attiecības vai darba aizsardzību regulējošo normatīvo aktu pārkāpumiem, lai Valsts darba inspekcija veiktu uzņēmuma pārbaudi. 

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 83 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas