E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24209
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
3
1
3

Vai jāmaksā nodokļi un nodevas, ja saņemta mantota nauda

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. septembrī, 2021
Jānis

Labdien! Ir saņemta neliela naudas summa (daži tūkstoši EUR) mantojumā no veconkuļa (vectēva brāļa) Austrālijā. Mirušais bija Austrālijas pilsonis, labuma saņēmēji Latvijā (mani ieskaitot) tika noteikti testamentā. Mantojuma lietu pašsaprotami kārtoja mirušā uzticības persona Austrālijā pēc Austrālijas likumdošanas. Cik saprotu, tad nodokļi par mantojumu Latvijā nav jāmaksā, bet ir nodevas. Pieņemu, ka nodeva šajā gadījumā man arī nav jāmaksā, jo mantojuma lieta tika kārtota Austrālijā bez Latvijas institūciju iesaistes. Vai mani spriedumi ir pareizi un man tiešām nav jāmaksā par šo mantojumu nodokļi vai nodevas, bet nākamā gada ienākumu deklarācijā tikai jānorāda šis ienākums kā ar nodokli neapliekams? Paldies!

A
atbild:
20. septembrī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Latvijā mantojuma nodokļa nav. Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 9. pants nosaka: ar nodokli neapliek mantojuma rezultātā gūto ienākumu, izņemot autoratlīdzību (honorāru), kuru izmaksā autortiesību mantiniekiem. Minētais atbrīvojums piemērojams arī no ārvalsts saņemtam mantojumam.

Ja mantojums pārsniedz 10 000 eiro, tā saņēmējam Valsts ieņēmumu dienestā nākamajā gadā jāiesniedz gada ienākumu deklarācija, norādot mantoto summu kā ar nodokli neapliekamos ienākumus.

Valsts nodevas ir paredzētas par mantojuma lietas kārtošanu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas