E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33863
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Ja pašvaldībai piederošā dzīvoklī īrnieks neievēro vispārpieņemtās sanitārās normas

J
jautā:
09. septembrī, 2024
Betija

Labdien! Mūsu mājas kāpņu telpā dzīvo pašvaldībai piederoša dzīvokļa īrniece – pensijas vecuma iemītniece, kura sāka šeit dzīvot pirms dažiem gadiem. Kopš tā laika kāpņu telpa smako, smaka nāk no viņas dzīvokļa. Mantu vākšana un krāšana, netīrība ir rezultējusies ar tarakānu perēkli. Visos dzīvokļos kaimiņienes dēļ atkārtoti veikta dezinsekcija, morāli un finansiāli cieš visi nama iedzīvotāji. No pārcelšanās uz sociālo māju pensionāre atsakās, parādu par dzīvokli viņai nav. Periodiski pašvaldības pārstāvji viņu apseko, kaut ko viņa piekārto, bet tas nedod rezultātus, jo kukaiņi mitinās visās mantās, dzīvokli nav iespējams pilnībā izvākt. Pašvaldības pārstāvji nespēj piespiest viņu regulāri ievērot sanitārās normas. Konkrētas higiēnas prasības dzīvokļiem normatīvajos aktos nav noteiktas –, kas vairumam kaimiņu šķiet nepieņemami apstākļi, tas pensionārei ir normāli. Vai iespējams pensionāri izlikt no dzīvokļa piespiedu kārtā? Vai prasība ceļama tiesā? Vai to var darīt arī kaimiņi? Kādus pamatojošus dokumentus (lai nebūtu tikai subjektīvas pretenzijas) šādai prasībai būtu nepieciešams sagatavot?

A
atbild:
23. septembrī, 2024

Mājas iedzīvotāji nevar ierobežot pašvaldību izīrēt tai piederošu dzīvokli, tomēr, ja īrnieks pārkāpj vispārpieņemtās uzvedības normas (piemēram, piesārņo vidi), par to pašvaldība ir jāinformē rakstveidā, iesniedzot iesniegumu, ko paraksta pēc iespējas vairāk mājas iedzīvotāju vai to pilnvarotais pārstāvis.  

Dzīvojamās telpas (dzīvokļa) īres līgumu ir tiesīgs uzteikt tās izīrētājs saskaņā ar Dzīvojamo telpu īres likumā noteikto, piemēram, gadījumā, kad īrnieks pārkāpj īres līguma noteikumus. Dzīvojamās telpas īrniekam atbilstoši Dzīvojamo telpu īres likuma 17. pantā noteiktajam ir vairāki pienākumi, tostarp uzturēt kārtību un ievērot citus īres līguma noteikumus. Plašāk par to, kad un kā izbeigt īres līgumu, varat lasīt LV portāla skaidrojumā šeit. 

Ja pašvaldība uz iedzīvotāju iesniegumā norādīto problēmu nereaģē, pārējiem mājas iedzīvotājiem civiltiesiskajā kārtībā ir tiesības vērsties tiesā (pilsētas (rajona) tiesā ar prasības pieteikumu pret pašvaldību kā dzīvokļa izīrētāju (īpašnieku) un arī kaimiņieni). Prasības pieteikumā jānorāda noteikti prasījumi. Piemēram, jums ir tiesības prasīt no dzīvokļa īrnieka kompensēt mājas koplietošanas telpai nodarītos zaudējumus un atlīdzināt morālo kaitējumu gan no dzīvokļa izīrētāja, gan īrnieka saskaņā ar Civillikuma 1635. pantā noteikto. Izdevumus par zvērināta advokāta pakalpojumiem šajā lietā ir tiesības iekļaut prasības pieteikumā. Kā pierādījumi prasības pieteikumam jāiesniedz strukturēta informācija, secīgi izklāstīti fakti, kurus var pierādīt ar foto vai video, maksājuma kvītīm, protokoliem, e-saraksti un citiem pierādījumiem. Tāpat ir iespējams kā pierādījumus prasības pieteikumam pievienot pašvaldības policijas sastādītos protokolus, sanitāro pakalpojumu sniedzēju liecības, foto, video, saraksti ar pašvaldību. Plašāk par to, kā sastādīt prasības pieteikumu tiesai, varat lasīt LV portāla publikācijā šeit. 

Līdz tiesas spriedumam vienīgā iespēja ierobežot kaimiņieni ir turpināt izsaukt pašvaldības policiju un informēt par to dzīvokļa īpašnieku (proti, pašvaldību).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 6 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas