E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33696
Lasīšanai: 2 minūtes

Šķūņa būvniecība jāsaskaņo ar būvvaldi

J
jautā:
24. augustā, 2024
Līga

Labdien! Kaimiņš pie daudzdzīvokļu mājām patvaļīgi uzcēlis šķūnīti, to nesaskaņojot ar pašvaldību. Viņš arī nemaksā nekustamā īpašuma nodokli. Man pašai ir uzcelts šķūnītis, kurš ir dokumentāli nokārtots un par kuru maksāju. Vai tas ir pieļaujams, ka vienam ir jāmaksā, bet otrs dara, kā vēlas? 

A
atbild:
28. augustā, 2024

Pirms būvdarbu uzsākšanas šķūnīša celtniecība ir jāsaskaņo ar būvvaldi, kur arī var iegūt informāciju par jaunas ēkas būvniecību atbilstoši vietējās pašvaldības teritorijas izmantošanas un apbūves saistošajiem noteikumiem.  

Patvaļīga būvniecība ir būvdarbi, kas tiek veikti bez būvatļaujas vai neatbilst akceptētajam būvprojektam. Par patvaļīgu būvniecību ir paredzēta administratīvā atbildība (atbilstoši Būvniecības likuma” 18., 25., 32. pantā noteiktajam). 

Ja redzat, ka kaimiņš ir patvaļīgi uzcēlis šķūnīti, tad par to ir jāinformē vietējās pašvaldības būvvalde. 

Būvvaldes mērķis nav administratīvi sodīt, bet panākt, lai tiktu novērsta patvaļīga būvniecība. Ja pārkāpējs izrāda iniciatīvu un sadarbojas ar būvvaldi, tad būvvalde parasti dod samērīgu termiņu, kurā patvaļīgās būvniecības sekas novērst. 

Legalizējot šķūnīti, kaimiņam tiks aprēķināta atbilstoša nekustamā īpašuma nodokļa likme.  

Atbilstoši likuma “Par nekustamā īpašuma nodokli” 1. panta devītajā punktā noteiktajam ar nekustamā īpašuma nodokli neapliek dzīvojamo māju palīgēkas, ja palīgēkas platība nepārsniedz 25 m², izņemot garāžas. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 136 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas