E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33555
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
2
3
2
3

Kā atsevišķiem dzīvokļiem atslēgt karstā ūdens cirkulāciju stāvvadā

J
jautā:
12. augustā, 2024
Andris

Dzīvojamā māja (lietuviešu projekts), pieci stāvi, pieciem dzīvokļiem ir atsevišķs karstā ūdens cirkulācijas stāvvads, kuru tehniski iespējams atslēgt, neskarot citus stāvvadus. Mēs, pieci īpašnieki, vēlamies atslēgt karstā ūdens cirkulāciju savā stāvvadā. Kas nepieciešams, lai to izdarītu, un kur vērsties? Pašreiz tam neredzam šķēršļus. 

A
atbild:
15. augustā, 2024
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Ieva Keterliņa, zvērināta advokāte

Saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likuma 16. panta otrās daļas 9. punktu dzīvokļu īpašnieku kopības ekskluzīvā kompetencē ir pieņemt lēmumu par “kopīpašumā esošās daļas lietošanas kārtības noteikšanu dzīvokļu īpašnieku starpā [..], atsevišķu vai visu dzīvojamās mājas pārvaldīšanas darbību uzdošanu pārvaldniekam un to atsaukšanu”. Turklāt šāda lēmuma pieņemšanai atbilstoši Dzīvokļa īpašuma likuma 17. panta septītajai prim daļai ir “nepieciešams, lai “par” nobalso dzīvokļu īpašnieki, kuri pārstāv vismaz trīs ceturtdaļas no visiem dzīvokļu īpašumiem”. 

Līdz ar to juridiski korekti situācija būtu risināma, pieņemot dzīvojamās mājas kopības lēmumu, ar ko tiek atslēgta karstā ūdens padeves pakalpojuma piegāde konkrētajai kāpņu telpai. Visticamāk, dzīvojamās mājas kopība ir devusi pārvaldniekam pārvaldīšanas uzdevumu nodrošināt starpniecības pakalpojumu starp kopību un komunālo pakalpojumu sniedzējiem. Tādējādi korekti būtu atsaukt doto pilnvarojumu daļā par attiecīgo dzīvojamās mājas stāvvadu, proti, atsakoties no pakalpojuma.  

Problēmas var rasties attiecībā uz nepieciešamo kvorumu, lai pieņemtu minēto lēmumu, jo pārējiem dzīvojamās mājas īpašniekiem nebūs intereses piedalīties lēmuma pieņemšanā, kaut arī viņu intereses ar lēmumu netiek skartas. Līdz ar to risinājums ir aktīva ieinteresēto personu līdzdalība lēmuma pieņemšanā vai arī minētā jautājuma iekļaušana sapulcē (aptaujas veidā vai kopsapulcē), kur tiek pieņemts vēl kāds visai dzīvojamajai mājai būtisks lēmums, lai nodrošinātu dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieku aktivitāti un iesaisti lēmumu pieņemšanā. 

Praktiski konkrēto jautājumu var risināt ar dzīvojamās mājas pārvaldnieku, iesniedzot iesniegumu no visiem dzīvokļu īpašniekiem, kuru īpašumi atrodas kāpņu telpā, kuras iedzīvotāji vēlas atteikties no karstā ūdens piegādes pakalpojuma. Respektīvi, dzīvojamās mājas pārvaldniekam tehniski ir iespējams apmierināt īpašnieku lūgumu un atslēgt karstā ūdens padevi. 

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas