E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3352
Lasīšanai: 2 minūtes

Atvaļinājuma kompensācija

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. decembrī, 2013
Ivonna Indriekus

Labdien! Sakiet lūdzu, kā pareizi aprēķināt atvaļinājuma kompensāciju. Cilvēks strādājis 17 mēnešus. Atbr. ar 01.12.2013. jūnijs 7.22 - 6 stundas jūlijs 78.20 - 65 stundas augusts 7.22 - 6 stundas septembris 7.22 - 6 stundas oktobris 7.22 - 6 stundas novembris 7.22 - 6 stundas Jau iepriekš pateicos.

A
atbild:
16. decembrī, 2013
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja darba tiesiskās attiecības tiks pārtrauktas, darba devējam jāizmaksā atvaļinājuma kompensācija naudā, kā to paredz Darba likuma 149.panta 5.daļa. Par vienu kalendāro gadu pienākas četras atvaļinājuma nedēļas. Par 17 mēnešiem pienākas atvaļinājuma kompensācija apmēram 5,5 nedēļas neizmantotā atvaļinājuma.

Darba likuma 75.panta devītā daļa paredz, ka par ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma laiku izmaksājamās samaksas summu aprēķina, dienas vidējo izpeļņu reizinot ar darba dienu skaitu atvaļinājuma laikā. Savukārt saskaņā ar Darba likuma 75.panta piekto daļu dienas vidējo izpeļņu aprēķina, pēdējo sešu mēnešu darba samaksas kopsummu dalot ar šajā periodā nostrādāto dienu skaitu.

Aprēķins atkarīgs arī no darba laika režīma (piecas dienas nedēļā, sešas dienas, slīdošais grafiks).

Ar atvaļinājuma kompensācijas nosacījumiem un kā kuros gadījumos to rēķina varat iepazīties Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības izdevumā (autore M.Grebenko) „Darba un atpūtas laika uzskaite un apmaksa”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas