E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2171
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Vidējā izpeļņa atvaļinājuma aprēķināšanai, ja bijusi darbnespēja

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. aprīlī, 2013
Ginta Herbsta

Labdien! Sakiet, lūdzu, vai, aprēķinot atvaļinājuma naudu, ņem vērā arī slimības naudu? To arī pieskaita pie darba vidējās dienas izpeļņas?

A
atbild:
10. aprīlī, 2013
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darba likuma 73.pants paredz darba devējam pienākumu izmaksāt darbiniekam vidējo izpeļņu par laiku, kad darbinieks atrodas ikgadējā apmaksātā atvaļinājumā vai papildatvaļinājumā.

Vidējās izpeļņas aprēķināšana ir noteikta likuma 75.pantā. Dienas vidējo izpeļņu aprēķina, pēdējo sešu mēnešu darba samaksas kopsummu dalot ar šajā periodā nostrādāto dienu skaitu. Ja darbiniekam ir noteikts summētais darba laiks, dienas vidējo izpeļņu aprēķina, pēdējo sešu mēnešu darba samaksas kopsummu dalot ar šajā periodā nostrādāto stundu skaitu un reizinot ar astoņi (darbinieka normālais dienas darba laiks stundās). Nostrādāto dienu skaitā neietilpst pārejošas darbnespējas dienas.

Par ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma laiku izmaksājamo summu aprēķina, dienas vidējo izpeļņu reizinot ar darba dienu skaitu atvaļinājuma laikā.

Valsts darba inspekcijas interneta vietnē ir pieejama plašāka informācija par mēneša vidējās izpeļņas aprēķināšanu darbiniekam, kurš pēdējo sešu mēnešu periodā kādu laiku ir bijis ikgadējā apmaksātā atvaļinājumā, darbnespējā vai nav veicis darbu citu attaisnojošu iemeslu dēļ. Tajā VDI skaidro:

„Saskaņā ar Darba likuma 75.panta ceturto daļu mēneša vidējo izpeļņu aprēķina, pēdējo sešu mēnešu darba samaksas kopsummu dalot ar seši. Vēršam uzmanību, ka minētā panta daļas tulkojamas kopsakarā ar citām šā panta daļām un nav pieļaujama kādas šā panta daļas prioritāra piemērošana visos iespējamos gadījumos bez izņēmuma, nesaistot to ar panta vispārīgo jēgu – aprēķināt objektīvu vidējo izpeļņu. Tātad likumdevējs, lai pēc iespējas objektīvāk veiktu minētās izpeļņas aprēķinu, ir izvēlējies sešu mēnešu periodu, kurā iegūtā darba samaksa tiek dalīta nevis vienkārši ar skaitli seši, bet ar sešiem mēnešiem, tādējādi iegūstot “mēneša vidējo izpeļņu”. Minētā panta daļa ir piemērojama tikai tajos gadījumos, kad darbinieks šos sešus mēnešus ir nostrādājis pilnā apmērā, t.i., darbiniekam šajā periodā nav bijusi darbnespēja vai atvaļinājums utt. Pretējā gadījumā šis aprēķins nav objektīvi pareizs un taisnīgs. Tātad, ja, aprēķinot mēneša vidējo izpeļņu, nevar izmantot Darba likuma 75.panta ceturtajā daļā minēto formulu sakarā ar to, ka darbiniekam, piemēram, ir bijusi pārejošā darbnespēja, tad jāpiemēro dienas vidējās izpeļņas aprēķins, kā to nosaka Darba likuma 75.panta piektā daļa, reizinot to ar vidējo kalendāro darbdienu skaitu mēnesī sešu mēnešu periodā, tādējādi iegūstot mēneša vidējo izpeļņu.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 248 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas