E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33487
Lasīšanai: 2 minūtes

Vecāku pabalsta nenododamo daļu, pārtraucot darba attiecības, var pieprasīt un izmantot līdz bērna astoņu gadu vecumam

J
jautā:
05. augustā, 2024
Laura

Labdien! Esmu BKA un darbā būtu jāatgriežas decembra sākumā. Uzņēmums, kurā strādāju, beidz pastāvēt, un vadītāja lūdz man rakstīt iesniegumu par abpusēju vienošanos saistībā ar darba attiecību beigšanu. Saprotu, ka, rakstot šāda veida iesniegumu, atlaišanas pabalsts man nepienāksies. Kā ir ar nenododamo daļu? Vai nenododamo daļu maksā tikai tad, ja esmu darba attiecībās? Kā šādā situācijā būtu jārīkojas? Paldies! 

A
atbild:
12. augustā, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Situācijā, ja darba devējs tiek likvidēts, saskaņā ar Darba likuma 101. panta pirmās daļas 10. punktu darba devējam ir pamats vienu mēnesi iepriekš uzteikt darbiniekam darba līgumu. Tādā gadījumā ir izmaksājams atlaišanas pabalsts, kā to nosaka DL 112. pants. Otra iespēja izbeigt darba attiecības ir (kā jūs norādāt jautājumā), pusēm vienojoties. Lai gan pušu vienošanās līguma noslēgšana obligāti neparedz atlaišanas pabalsta izmaksu, jums ir tiesības to prasīt līgumā iekļaut.  

Vecāku pabalsta nenododamo daļu šajā gadījumā izmantot nevarēsiet, jo darba attiecības tiks pārtrauktas. Tā kā nenododamo daļu var izmantot līdz bērna astoņu gadu vecumam, varēsiet to pieprasīt vēlāk, kad atkal pastāvēs darba attiecības un darba devējs būs piešķīris bērna kopšanas atvaļinājumu (ja tas jau sākumā nebūs pilnībā izmantots).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas