E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33481
Lasīšanai: 3 minūtes

Par tuvinieka aprūpi mājās un asistentu jāuzzina pašvaldības sociālajā dienestā

J
jautā:
04. augustā, 2024
Olga

Labdien! Mans tēvs dzīvo viens dzīvoklī (4. stāvā), un viņam ir noformēta 2. invaliditātes grupa. Es dzīvoju ārzemēs. Viņam nav citu radinieku, kuri varētu palīdzēt ar ikdienas aktivitātēm, piemēram, nopirkt veikalā pārtiku, samaksāt rēķinus, tikt pie ārsta uz vizītēm. Vai es varētu palūgt viņam sociālo darbinieku? Vai ir iespējams to izdarīt attālināti un palūgt mājas vizīti, jo tēvs pats nav spējīgs iziet no dzīvokļa. Vai ir kādi citi pakalpojumi, kuri būtu pieejami viņam, un kur par to var uzzināt vairāk? 

A
atbild:
07. augustā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pašvaldības sociālajam dienestam var lūgt aprūpes pakalpojumu mājās. Tāds ir paredzēts Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā. 

Aprūpe mājās ir paredzēta cilvēka pamatvajadzību apmierināšanai personām, kuras objektīvu apstākļu dēļ nevar sevi aprūpēt, piemēram, ja cilvēks dzīvo viens un ģimenes locekļi vecuma, veselības stāvokļa, dzīvesvietas attāluma vai nodarbinātības dēļ nevar nodrošināt viņam nepieciešamo aprūpi. 

Pašvaldība nosaka kārtību, kādā tiek sniegts pakalpojums, kā arī samaksas nosacījumus. 

Pašvaldību tīmekļvietnēs ir pieejama plašāka informācija, arī kontakti saziņai ar sociālo dienestu. Jums jāsazinās ar tās pašvaldības, kurā dzīvo tēvs, sociālo dienestu, lai noskaidrotu, kādas formalitātes jākārto, kādi dokumenti jāiesniedz, lai tēvs saņemtu aprūpi mājās, un vai to ir iespējams izdarīt attālināti. 

Pašvaldība šī pakalpojuma sniegšanu organizē dažādi, piemēram, pašvaldībai var būt noslēgts līgums ar kādu pakalpojumu sniedzēju. Aprūpes pakalpojumus piedāvā arī privāti pakalpojumu sniedzēji. 

Ja cilvēkam ar invaliditāti ir nepieciešama palīdzība, lai nokļūtu ārpus mājokļa, tad ir paredzēta iespēja saņemt asistenta pakalpojumu pašvaldībā. Arī par to jāuzzina sociālajā dienestā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas