E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33440
Lasīšanai: 2 minūtes

Darba devējs var precizēt atvaļinājuma daļu izmantošanas kārtību

J
jautā:
01. augustā, 2024
Reinis

Labdien! Gribētu precizēt Darba likuma 35. nodaļas 149. panta otro daļu. Vai darbinieks drīkst izmantot, piemēram, vienu atvaļinājuma dienu mēnesī, ja viena no atvaļinājuma daļām kārtējā gadā jau bija vai būs divas nepārtrauktas kalendārās nedēļas? Vai darba devējs kolektīvajā līgumā var noteikt, ka atvaļinājumu nedrīkst izņemt pa dienām? Darbs privātajā uzņēmumā. 

A
atbild:
02. augustā, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 149. panta otrā daļa noteic, ka ikgadējo atvaļinājumu var izmantot pa daļām, nodrošinot, ka viena no daļām ir divas kalendārās nedēļas. Atlikušo laiku likums neaizliedz dalīt pēc vienošanās – gan pa nedēļām, gan pa dienām. Ar vienošanos saprotams uzņēmuma iekšējais dokuments, piemēram, koplīgums, vai cits dokuments. Tāpat nelielā uzņēmumā darba devējs ar darbinieku var individuāli vienoties par atvaļinājuma daļas izmantošanas kārtību. 

Ja uzņēmuma iekšējā dokumentā ir noteikta atvaļinājuma izmantošanas kārtība, nosakot, ka atvaļinājuma daļu (divas kalendārās nedēļas) nevar izmantot pa dienām, tad šī kārtība ir saistoša un atbilst tiesību normām. Likums neaizliedz darba devējam precizēt atvaļinājuma daļu izmantošanas kārtību, ievērojot nosacījumu, ka darbinieks izmanto 149. panta otrajā daļā noteikto – viena atvaļinājuma daļa ir divas kalendārās nedēļas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas