E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33326
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Nodokļa atbrīvojums, pārdotā īpašuma vietā nopērkot citu funkcionāli līdzīgu īpašumu

J
jautā:
17. jūlijā, 2024
Ieva

Vēlos pārdot zemesgabalu, kas ir paredzēts individuālajai apbūvei un kas manā īpašumā ir trīs gadus. Tas ir mans vienīgais nekustamais īpašums. Pārdošanas cena pārsniegs cenu, par kādu konkrēto zemesgabalu iegādājos. Tad 12 mēnešu laikā gatavojos nopirkt līdzīgu zemesgabalu ar labāku infrastruktūru. Vai šādā gadījumā man ir jāmaksā nodoklis par kapitāla pieaugumu? Paldies! 

A
atbild:
26. jūlijā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredzēts, ka vispārējā gadījumā ienākumam no nekustamā īpašuma pārdošanas jeb kapitāla pieaugumam piemēro iedzīvotāju ienākuma nodokļa 20% likmi. Apliekamais ienākums ir starpība starp īpašuma pārdošanas cenu un iegādes vērtību. 

Atsevišķās situācijās ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas neapliek ar nodokli, tai skaitā tad, ja nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā fiziskās personas vienīgais nekustamais īpašums un viss ienākums no nekustamā īpašuma pārdošanas no jauna tiks ieguldīts funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas. 

Ja funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā tiks ieguldīta tikai daļa no saņemtā ienākuma, tad nodoklis tiek samazināts proporcionāli par ienākuma daļu, kura ieguldīta jaunajā – funkcionāli līdzīgajā – nekustamajā īpašumā. 

Darījumu atbilstību likuma 9. panta pirmās daļas 34.2 punktā noteiktajam kritērijam vērtēs Valsts ieņēmumu dienests, tāpēc par nodokļa piemērošanu konkrētajā gadījumā jānoskaidro VID.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas