E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33116
Lasīšanai: 2 minūtes

Obligātās veselības pārbaudes mērķis

J
jautā:
26. jūnijā, 2024
Inta

Labdien! Vai, stājoties darbā, darba devējs obligāti jāinformē par arodslimību? Vai obligātajā veselības pārbaudē arodārsts drīkst pēc personas lūguma neuzrādīt arodslimību? Paldies! 

A
atbild:
28. jūnijā, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

MK noteikumi Nr. 219 “Kārtība, kādā veicama obligātā veselības pārbaude paredz, ka darba devējs atbilstoši darba vides riska novērtējumā noteiktajiem veselībai kaitīgajiem darba vides faktoriem un īpašajiem apstākļiem nodarbinātos un personas pirms darba tiesisko attiecību vai valsts civildienesta tiesisko attiecību uzsākšanas nosūta uz veselības pārbaudi pie arodslimību ārsta. 

Veidlapā, ko darba devējs izsniedz obligātās veselības pārbaudes (OVP) veikšanai, tiek norādīta informācija, tostarp par personas ieņemamo amatu, un atbilstošie riska faktori, ko pārbaudē, ņemot vērā darbinieka veselības stāvokli, vērtē arodslimību ārsts. Veicot veselības pārbaudi, arodslimību ārsts izvaicā personu un noskaidro tās veselības stāvokļa atbilstību veicamajam darbam, kā arī izvērtē un aizpilda aptaujas veidlapu par personas veselības stāvokli.  

Darbinieks pēc tam, kad ir pārliecinājies, ka informācija veidlapā atbilst personas teiktajam, paraksta aptaujas veidlapu. Arodslimību ārsts aptaujas veidlapu iekļauj personas medicīniskajā dokumentācijā. Viņš nedrīkst veikt labojumus veselības pārbaudes kartē darba devēja norādītajā informācijā. 

Tādējādi ārsts atbild par OVP veidlapā sniegtās informācijas atbilstību un nav tiesīgs veidlapā nenorādīt informāciju, kas ir būtiska lēmuma pieņemšanai par darbinieka turpmākās nodarbinātības organizēšanu. OVP jēga ir noskaidrot, kā veselības stāvokli ietekmē vai var ietekmēt veselībai kaitīgie darba vides faktori un īpaši apstākļi darbā, lai iespējami mazinātu riskus pakļaut darbinieku jaunām saslimšanām.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 291 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas