E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33078
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Vai jāmaksā kapitāla pieauguma nodoklis, ja pārdotā īpašuma vietā tiek pirkts cits īpašums

J
jautā:
24. jūnijā, 2024
Jana

Pirms deviņiem mēnešiem tika pārdots nekustamais īpašums, kas bija reģistrēts uz vīra vārda. 12 mēnešu laikā kopš pārdošanas brīža plānots iegādāties citu nekustamo īpašumu, taču uz sievas vārda, pirmajai iemaksai izmantojot līdzekļus no iepriekš pārdotā īpašuma. Teorētiski vīra dati netiks iekļauti kredīta līgumā vai kaut kur citur. Vai jāmaksā kapitāla pieauguma nodoklis no pārdotā īpašuma ienākuma? Esam precēti. 

A
atbild:
28. jūnijā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredzēts, ka vispārējā gadījumā ienākumam no nekustamā īpašuma pārdošanas jeb kapitāla pieaugumam piemēro iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi 20% apmērā.  

Atsevišķās situācijās ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas neapliek ar nodokli: 

  • Ja pārdod īpašumu, kurš īpašumā ir vismaz 5 gadus un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas piecu gadu periodā līdz pārdošanas līguma noslēgšanas dienai ir fiziskās personas deklarētā dzīvesvieta. 
  • Ja nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā fiziskās personas vienīgais nekustamais īpašums un viss ienākums no šī nekustamā īpašuma pārdošanas no jauna tiks ieguldīts funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas. 
  • Ja fiziskās personas īpašumā (no dienas, kad nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz nekustamā īpašumā atsavināšanas dienai bija vienīgais fiziskās personas nekustamais īpašums.

LV portāla e-konsultācijās nodokļu eksperti ir norādījuši: situācijā, kad vienam laulātajam pieder dzīvošanai paredzēts nekustamais īpašums, kurš tiek pārdots, bet jaunais nekustamais īpašums tiek noformēts uz otra laulātā vārda, uzskatāms, ka ienākums no nekustamā īpašuma pārdošanas no jauna ir ieguldīts funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā. Ja ieguldīts viss ienākums, tad iedzīvotāju ienākuma nodoklis nav jāmaksā. 

Iepriekš ir arī skaidrots, ka Valsts ieņēmumu dienests katrā konkrētajā gadījumā vērtē ne tikai noslēgtā darījuma juridisko formu, bet arī faktiskos apstākļus (piemēram, vai darījums notiek starp saistītām personām) un tā ekonomisko būtību, kas ir noteicošā nodokļu piemērošanas nolūkiem. 

Lai saņemtu detalizētu konsultāciju par ienākuma ieguldīšanu funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā, jums jāvēršas Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 198 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas