E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33036
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1
1
1

Ja persona policijai apzināti sniegusi nepatiesu informāciju par savu identitāti

J
jautā:
19. jūnijā, 2024
Leonids

Labdien! Vai personai ir tiesības apzināti policijai sniegt nepatiesus personas datus (vārds, uzvārds, adrese), ja tai nav nekāda procesuālā statusa, jo kriminālprocess nav uzsākts? 

A
atbild:
28. jūnijā, 2024

Likuma “Par policiju” 12. panta pirmās daļas 2. punkts noteic, ka policijas darbiniekam, pildot viņam uzliktos pienākumus atbilstoši dienesta kompetencei, ir tiesības: identificēt personas, tai skaitā pārbaudīt personām, kuras tiek turētas aizdomās par likumpārkāpumu izdarīšanu, personību apliecinošos dokumentus, kā arī citus dokumentus, kas nepieciešami to tiesību normu ievērošanas pārbaudei, kuru izpildes kontrole un uzraudzība uzdota policijai. 

Personai nav tiesību apzināti policijai sniegt nepatiesus personas datus arī tad, ja tai nav nekāda procesuālā statusa un kriminālprocess nav uzsākts. Administratīvo sodu likumā par pārkāpumiem pārvaldes, sabiedriskās kārtības un valsts valodas lietošanas jomā 4. pantā paredzēta administratīvā atbildība par  amatpersonas likumīgo prasību nepildīšanu vai amatpersonas darbības traucēšanu, savukārt 6. pantā paredzēta administratīvā atbildība par personas identitātes slēpšanu vai neatklāšanu.  

Savukārt Krimināllikuma 281. panta otrajā daļā paredzēta kriminālatbildība par savas personas identitātes slēpšanu, ja tā izdarīta nolūkā izvairīties no kriminālatbildības vai administratīvās atbildības vai izdarīt noziedzīgu nodarījumu vai nolūkā palīdzēt citai personai izvairīties no kriminālatbildības vai administratīvās atbildības.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 276 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas