E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33034
Lasīšanai: 2 minūtes

Vienošanās līguma sagatavošanā iesaistās abas puses

J
jautā:
19. jūnijā, 2024
Diāna

Labdien! Vēlos uzdot jautājumu par darba attiecību izbeigšanu. Pirms pusotra gada tiku nolīgta darbā, tomēr organizācijas struktūra laika gaitā ir mainījusies un šobrīd man nav pienākumu, kuri noteikti amata aprakstā. Daru citus darbus, nevis tos, par kuriem vienojāmies. Tāpēc vēlos iet prom un atrast tādu darbu, kurā varu izmantot savas prasmes. Darba devējs (liela korporācija) nav izteicis vēlmi mani atlaist. Ja ar darba devēju slēdzam vienošanos par darba attiecību izbeigšanu, vai ir taisnīgi prasīt kādu kompensāciju, pamatojoties uz to, ka viņi nevar man nodrošināt darbu, par kuru esam vienojušies amata aprakstā? 

A
atbild:
20. jūnijā, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ja darba attiecības tiek izbeigtas uz vienošanās līguma pamata atbilstoši Darba likuma 114. pantam, tad puses var vienoties par nosacījumiem, ko šajā vienošanās līgumā ietvers. Jūsu interesēs ir mēģināt panākt sev izdevīgus vienošanās līguma noteikumus. 

Ja, slēdzot vienošanās līgumu, ar kompensāciju jūs bijāt domājusi atlaišanas pabalsta izmaksu, tad jānorāda, ka tā izmaksa nav Darba likumā ietverta kā obligāts darba devēja pienākums. Tomēr jūs varat lūgt, lai darba devējs šādu nosacījumu vienošanās līgumā ietver, paskaidrojot viņam savu motīvu. 

Šādā gadījumā darba devējs ir var izvēlēties, vai izmaksāt atlaišanas pabalstu. Vairāk par vienošanās tiesisko pusi varat lasīt LV portāla skaidrojumā “Darba attiecību izbeigšana. Pušu vienošanās”. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas