E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32739
Lasīšanai: 2 minūtes

Laiks, kas dod tiesības uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu

J
jautā:
22. maijā, 2024
ilvija

Sveicināti! Es uzsāku darba attiecības, pārbaudes laiks jau ir beidzies. Tomēr vēlos doties prom, bet darba devējs prasa atstrādāt mēnesi. Es nevaru tik ilgu laiku atstrādāt, tāpēc informēju, ka mēnesi nevarēšu ierasties darbā. Savukārt darba devējs norādīja, ka atbrīvošana tiks noformēta mēnesi pēc iesnieguma iesniegšanas. Kā ir ar neizmantoto atvaļinājumu? Vai par attiecīgo periodu, kad nestrādāšu, man uzkrāsies neizmantotais atvaļinājums? 

A
atbild:
30. maijā, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ja pēc pārbaudes laika esat izlēmusi iesniegt darba devējam uzteikumu, darba devējam ir tiesības ar darbinieku darba attiecības turpināt vienu mēnesi no uzteikuma iesniegšanas dienas, ja vien puses nevienojas par īsāku laikposmu.  

Laiku, kas veido tiesības uz atvaļinājumu, regulē Darba likuma 152. pants. Laika periodā, kas dod tiesības uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, ieskaita laiku, kad darbinieks bijis faktiski nodarbināts pie attiecīgā darba devēja, un laiku, kad darbinieks nav veicis darbu attaisnojošu iemeslu dēļ, ieskaitot: 

  • pārejošas darbnespējas laiku; 
  • grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma laiku; 
  • īslaicīgas prombūtnes laiku; 
  • darba piespiedu kavējuma laiku, ja darbinieks prettiesiski atlaists no darba un atjaunots iepriekšējā darbā; 
  • atvaļinājuma bērna tēvam, adoptētājiem vai citai personai laiku. 

Minētajā laikā neieskaita bērna kopšanas atvaļinājumu un atvaļinājumu bez darba samaksas saglabāšanas, kas ir ilgāks par četrām nedēļām viena gada laikā. 

Kopējo atvaļinājuma naudas aprēķinu pēdējais mēnesis neietekmēs, jo atbilstoši Darba likuma 75. pantam, aprēķinot vidējo izpeļņu proporcionālai neizmantotā atvaļinājuma kompensācijai, pēdējais mēnesis netiek ņemts vērā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas