E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32646
Lasīšanai: 2 minūtes
1
2
1
2

Kad darba devējs drīkst ieturēt darba samaksu

J
jautā:
13. maijā, 2024
Vilhelms

Sveicināti! Ar darba devēju tika noslēgts darba līgums uz noteiktu laiku. Pēc pusotra mēneša nolēmu mainīt darba vietu, bet darba devējs pateica, ka viņi var ieturēt manu nākamo darba algu pilnā apmērā, jo līgumā ir norādīts, ka to var izdarīt, ja neesmu nostrādājis 12 mēnešus. Vai tas ir likumīgi? Paldies! 

A
atbild:
27. maijā, 2024
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Darba likumā ir noteikts, ka darba devējs ir tiesīgs veikt ieturējumus no darbiniekam izmaksājamās darba samaksas šādos gadījumos: 

Ievērojot minētajās normās noteikto, paskaidrojam, ka Darba likumā nav paredzētas darba devēja tiesības ieturēt nākamā mēneša darba algu, ja darba tiesiskās attiecības tiek izbeigtas un darbinieks nav nostrādājis 12 mēnešus. Ja šāds noteikums paredzēts darba līgumā, tas saskaņā ar Darba likuma 6. panta pirmo daļu atzīstams par spēkā neesošu. Attiecīgi, ja darba devējs konkrēto noteikumu piemēro, darbiniekam savu aizskarto tiesību vai interešu aizsardzības nolūkā atbilstoši Darba likuma 94. panta pirmajai daļai iesakām ar sūdzību vērsties pie darba devēja. Tāpat darbiniekam ir tiesības vērsties Valsts darba inspekcijā ar iesniegumu, ziņojot par darba tiesiskās attiecības regulējošo normatīvo aktu pārkāpumiem, lai Valsts darba inspekcija veiktu uzņēmuma pārbaudi. 

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas