E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32622
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Pārmaksātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieturējumus nosaka kreditors

J
jautā:
10. maijā, 2024
Dzidra

Labdien! No manas darba algas, kā arī manas VID IIN deklarācijas tiek veikti ieturējumi (par pārmaksāto IIN). Kurš likums nosaka piedziņas veikšanu pēc šāda principa? No algas jau tiek veikta piedziņa. Pārmaksa ir personīgie līdzekļi, kuri konkrētajā gadā ir radušies. Kāpēc ieturējums tiek veikts divas reizes? Kāpēc man ar savu algu jānodrošina 93 tiesu izpildītāju uzturēšana, tādējādi liedzot bērniem pilnvērtīgu uzturu un dzīvesvietu? Kāpēc valsts nekompensē šo LZTI uzturēšanu, ja tas nepieciešams? Jebkurā gadījumā parādnieks var vienoties ar kreditoru, kurš izpildu rakstus atsauc. Lūdzu sniegt atbildes pēc būtības, bet uz pirmo jautājumu atbildēt ar konkrētiem pantiem. 

A
atbild:
10. jūnijā, 2024

Zvērināti tiesu izpildītāji saskaņā ar Tiesu izpildītāju likuma 2. pantu veic tiesu un citu institūciju un amatpersonu nolēmumu piespiedu izpildi.  

Ja parādnieks vienojas ar kreditoru par labprātīgu parāda samaksu un kreditoram nav nepieciešamības vērsties pie zvērināta tiesu izpildītāja ar lūgumu veikt parāda piedziņu, tad piespiedu izpilde netiek veikta. 

Ja parādnieks pats labprātīgi parādus nemaksā, tad kreditoram ir tiesības vērsties pie zvērināta tiesu izpildītāja un lūgt veikt parāda piespiedu piedziņu. Ieturējumus no darba samaksas regulē Civilprocesa likuma 594. pants, kas noteic, kāda summa ir saglabājama (atkarībā no parāda veida). Papildus par katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu tiek saglabāti naudas līdzekļi 15% apmērā no minimālās mēneša darba algas. 

Savukārt ieturējumus no nodokļu pārmaksas veic saskaņā ar Civilprocesa likuma 599. pantu, kurā regulēta piedziņas vēršana uz naudas līdzekļiem, kas parādniekam pienākas no citām personām. Šie naudas līdzekļi nav parādnieka darba samaksa un tiek apķīlāti pilnā apmērā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 237 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas